2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Felújítás alatt az egykori SZMK épülete

2022. április 27. szerda, 17:46
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Elkezdődött az SZMK épületének felújítása. A Kosztolányi téri volt Szakszervezetek Háza már évek óta üresen áll, jövőbeni funkciója sokig kérdéses volt. Az épület állaga pedig egyre romlott.

 Hatvan éve avatták fel a szakszervezeti komplexumot

A külső és belső rekonstrukció után irodaházként működhet tovább az épület, melynek földszinti részébe egy étterem is helyet kapna – mondta lapunk érdeklődésére Boronyák Péter, a tulajdonos Teátrum Egerszeg Kft. ügyvezetője. A felújítás nem egyik napról a másikra történik meg, a beruházás körülbelül két évet vesz igénybe – fogalmazott a cégvezető. Ennek keretében modernizálnák többek között a ház teljes gépészetét, a lifteket, továbbá energetikai korszerűsítésre, nyílászárócserékre kerülne sor. A legfelső szinten megmaradna a kulturális célra hasznosítható volt előadóterem, ami a munkálatok után konferenciák vagy más rendezvények helyszíne lehet.

Előreláthatólag két évig tart a felújítás

Az épület eredeti szerkezete nem változna, ám a belső felújításokon túl, homlokzatrekonstrukciót is szeretne a tulajdonos. Az elképzelések szerint az irodaház bejárata a Kosztolányi utca felé nézne, a földszinti étterem terasza pedig a színháztérre nyílna. A látványtervek néhány hónap múlva kerülhetnek a nyilvánosság elé.

Az Szakszervezetek Háza épületét (illetve az egész épületkomplexumot a mai színházzal együtt) hatvan évvel ezelőtt, 1962-ben avatták fel. A Kosztolányi- és a Pázmány Péter utcák közötti telken 1958 nyarán kezdődtek meg az építési munkák, mégpedig állami támogatással, a Szakszervezetek Országos Tanácsának beruházásaként. A korabeli sajtóhírekből kiderül, hogy a kétszárnyú épület kulturális célokat szolgált, valamint a szakszervezetek- és az SZTK (Szakszervezetek Társadalombiztosítási Központja) hivatalainak, továbbá kluboknak és művészeti csoportoknak adott otthont. De a város és környék művelődési munkásotthonává is vált; utóbbi „részlegbe” könyvtár létesült. Az új komplexumtól várták „Zalaegerszeg nyomasztó színházterem-gondjának megoldását” is, hiszen egy 600 személyes nézőteret alakítottak ki a központi épületben.

A főbejárat a Kosztolányi útra kerülhet, a színház felé terasz nyílhat

Az átadást eredetileg 1960 végére, majd 1961. május elsejére tervezték, ám végül 1962 januárjára készült el teljesen. Négy évvel később megyei hatókörbe került a komplexum, és a következő évtizedekben fokozatosan kettévált a két szárny funkciója, majd tulajdoni viszonya. A központi része megyei művelődési házként, majd 1983-tól Hevesi Sándor Színházként működött tovább. (A fenntartó a rendszerváltást követően előbb a megye önkormányzata, majd 2002-től – még megyei támogatás mellett – a zalaegerszegi önkormányzat lett. 2012-től pedig a város a kizárólagos fenntartója a színháznak.)

A jobb oldali szárnyban megmaradtak a szakszervezethez kapcsolódó hivatalok és művelődési-, valamint egyéb kulturális funkciók. 1983-ban pedig egy toldást kapott az épület, melynek tetején egy 200 fős tanácstermet alakítottak ki. Ez előadóteremként, és közkedvelt koncert helyszínként is működött a nyolcvanas, kilencvenes években. A rendszerváltást követően az SZMK épülete egyre inkább irodaházzá vált, és a szakszervezetktől magántulajdonba került az épület. 2013 végétől pedig bezárta kapuit. 

1983-ban új szárnnyal bővült az épület

Ha megvalósul a volt SZMK-épület korszerűsítése, és vele párhuzamosan megújul a színház épülete és az előtte lévő tér is (hiszen ezek rekonstrukciója szerepel a város tervei között), akkor néhány éven belül egy új látvány fogadhatja a Kosztolányi térre érkezőket. Remélhetőleg az eltérő tulajdonviszonyok ellenére sikerül a két szárny felújítását úgy összehangolni, hogy az eredetileg egységes komplexum külleme a jövőben is harmonizáljon egymással.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK