2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ferences templom pontfelhőből

2020. március 23. hétfő, 17:09
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: Digitális értéktár, -pP-
Digitalizálásra kerül Zalaegerszeg egyik legnagyobb temploma, a Jézus Szíve ferences templom, vagy ahogy sokan ismerik, az olai templom. Bálizs Andrej építész, a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület tagja arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Digitális értéktárral, Gál Rolanddal összefogva afféle kísérletként, vagy referenciaképpen, egy Leica 3D szkennerrel mérik fel a templom belsejét, majd az épület külső formáját is.

 3D-s szkennerel mérik fel a Jézus Szíve plébániát 

Metszet a főoltár nézetével

- A Digitális értéktár pályázatot tulajdonképpen a Kispáli önkormányzat nyerte, akiknek három helyi védett érték felmérésére van lehetőségük a saját térségükben lévő települések mindegyikén. Zalaegerszeg ebben ugyan nincs benne, ám a városvédő egyesület megállapodott a projekt munkatársával, Gál Roland építésszel, valamint a Jézus Szíve Ferences Plébániával, Grácián atyával, hogy kísérletképpen itt is elvégzik a munkát. Ez a 3D-s szkennert gyártó cégnek is jó referencia lehet – mondta Bálizs Andrej.

Hozzátette: az ötlet már korábban – még főépítészként – megfogalmazódott benne, annál is inkább, mert az olai templom kapuzatának felújításakor jó kapcsolatot sikerült Grácián atyával kialakítania, és akkoriban már Gál Rolanddal is tárgyaltak a felmérésről. Nem szerette volna, ha veszendőbe megy az adódó lehetőség.

Bálizs Andrej (ZalaMédia archív; Fotó: pP)

A műszer segítségével az elmúlt héten már sikeresen felmérték a templom belső részét: 32 állásból készítettek képeket. Alaprajzi felvételek, metszetek, panorámaképek is „összeállnak” a rögzített pontfelhőből. Nemcsak a belső tér szerkezetét, hanem a falak, freskók színeit is visszaadja a műszer által készített sok millió képpont, illetve az ezek megjelenítéséhez szükséges számítógépes szoftver. A munka a templom külső felmérésével folytatódik.

- A cél az, hogy archiváljuk az épület jelenlegi állapotát, ami egy későbbi rekonstrukció során nagy segítség lehet. Másrészt népszerűsíteni szeretnénk magát az eljárást is. Tudatosítva, hogy a 21. században már ez a hatékony módja az épületfelmérésnek. Az adatok ugyanis egy egyszerű fájlként elmenthetők, és szükség szerint felhasználhatók egy jövőbeni felújításnál. Így az építészeknek nem kell már újra elvégezniük a felmérést.

A templomtér hosszmetszete

Bálizs Andrej szerint jó lenne, ha minél több védett épület esetében alkalmaznák az archiválásnak ezt a módját. Az építészszakmának és a városnak is előnyére válik ez, hiszen egy digitális értékmentésről van szó, ami hosszú távon segíti az építészeti értékek valós megmentését is.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK