2024.07.21., vasárnap - Dániel, DaniellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ötmilliárd a tartaléklistás civil pályázatokra

2021. október 24. vasárnap, 14:17
Szerző és fotó: Antal Lívia
A kormány öt milliárd forintot biztosít a Magyar Falu Program keretében meghirdetett Falusi Civil Alap tartaléklistás pályázataira, jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Zala megye 1. számú választókerülete polgármestereinek szervezett gellénházi fórumon.

Fórum a Magyar Falu Programról Gellénházán

Első sor balra Vigh László, jobbra Gyopáros Alpár a megjelent polgármesterek között

Gyopáros Alpár felidézte, hogy a Magyar Falu Program keretében 2020-ban indították el a Falusi Civil Alapot, akkor és idén 5-5 milliárdos keretösszeggel. Tavaly csaknem 1600 pályázó kapott támogatást, míg idén, az év közepéig több mint 1500. A kormány most a tartaléklistás pályázatokra hirdetett újabb öt milliárd forintos keretösszeget, amelyből 1428 civil szervezet tevékenységét tudják támogatni. A Falusi Civil Alapban ezzel együtt 4500-ra növekszik a támogatott falusi civil szervezetek száma, amelyek összesen 15 milliárd forint pályázati forrást használhatnak fel. A Magyar Falu Program, benne a Falusi Civil Alap jövőre is folytatódik, januárban kiírják az újabb pályázatokat.

A kormánybiztos a 2018-ban elindított Magyar Falu Program jelentőségéről azt mondta, hogy ez a legkézenfekvőbb forrás a kistelepülések számára. Hiánypótló, mert az unió kisösszegű fejlesztési célokat nem támogat, a hazai költségvetésű forrásból azonban többek között óvodák, orvosi rendelők, faluházak, szolgálati lakások és közösségi terek újulhatnak meg. A kormánybiztos beszélt a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kedvező hatásairól is, amely a lélekszám csökkenésének megállásában illetve növekedésében már most tetten érhető. Mint mondta, a kistelepülések demográfiai mutatóinak javítása mellett a Magyar Falu Programot azért tervezték két ciklusra, hogy az önkormányzati utak, járdák, a településeket összekötő alsóbbrendű utak felújításában is haladjanak. Fontosnak tartják azt is, hogy kiépüljön a szennyvízcsatorna azon kisfalvakban, ahol még nincs.

Vigh László miniszteri biztos, a megye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a Magyar Falu Program legfőbb erénye a pályázati rendszer egyszerűsége és gyorsasága. A helyi vezetőkkel egyeztetnek a fejlesztési tervekről, melyik megvalósítása lehet a legesélyesebb.  A beadott pályázatokról rövid időn belül születnek döntések, és a nyertesek számlájára a támogatói okirat aláírását követően néhány napon belül elutalják a pénzt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK