2023.12.06., szerda - MiklósZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ivókutak és kék színű nyomós kutak

2019. június 30. vasárnap, 18:29
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A nagy nyári hőségben üdítő élmény lehet, ha szembe találkozunk egy hűs vizet adó ivókúttal. Persze ilyenkor sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon biztonsággal lehet-e inni a kutak vízéből, vagy inkább csak egy frissítő kéz- és arcmosásra használhatók?

Egyáltalán hány ivókút van a város területén, és milyen időközönként ellenőrzik ezek vízminőségét – tettük fel a kérdést Gecse Péter alpolgármesternek. Érdeklődésünkre elmondta: az önkormányzat műszaki osztályának nyilvántartása szerint a város területén nyolc ivókút található, melyek közül kettő képzőművészeti alkotás is (az Európa téri Ivókút Fischer György szobrászművész munkája, a Deák téri „szarvasos” kutat pedig Béres János szobrászművész készítette).

Bátran ihatunk a vizükből

A Deák téri "szarvasos" kút részlete

Ezeken kívül egyszerűbb „vízkifolyókat”, csapokat találhatunk a Piac téren, az Átalszegett utca 17-19. szám között, valamit négy játszótéren is (Bóbita, Balassi utcai, Erdész utcai, Orsolya téri).

Félszáznál is több "kék kút" van. Nem mindig szépek, de a vizük jó

A nyolc ivókút minden évben március 30-tól egészen október 25-ig üzemel, vizük pedig teljes biztonsággal fogyasztható. A tavaszi üzembe helyezést megelőzően ugyanis nemcsak kitisztítják őket, hanem mintát is vesznek belőlük, és csak negatív vízminta esetében nyitják meg őket.

Ivókút az Európa téren

Az alpolgármester érdekességképpen azt is elmondta, hogy Zalaegerszeg területén szép számmal találhatunk még úgynevezett közkifolyó kutakat is, ami nem más, mint a klasszikus, kék színű nyomóskút. Félszáznál is több működik belőlük a városban, sőt a belvárosban is néhány (például a Pázmány Péter utcában, az Arany János úton, a Berzsenyi úton, a Bíró Márton úton és a Rákóczi úton is). Ezeket a Zalavíz üzemelteti az ivóvízhálózat részeként, így ha megszomjazunk, ezek vizéből is bátran ihatunk.

A városban található szökőkutak vize viszont nem alkalmas fogyasztásra!
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK