2023.09.28., csütörtök - VencelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jobb vízszállító kapacitással

2023. április 04. kedd, 18:40
Szerző és fotó: Antal Lívia
Korszerű műanyagcsövekre cserélik a régi szennyvízvezetékeket a Püspöki Grácián utca Arany János és a Dózsa György utcák közötti szakaszán. A beruházással a szennyvízközmű rekonstrukciójának második üteme indult el.

Új szennyvízvezeték épül

Somlai Péter, Bali Zoltán, Balaicz Zoltán és Arnhoffer András

Zalaegerszeg önkormányzata 1,7 milliárd forintot nyert a KEHOP pályázati felhíváson, amelyből 14-14 helyszínen cserélik újra az elavult ivóvíz-, valamint szennyvízvezetéket a városban, emlékeztetett Balaicz Zoltán. A polgármester kiemelte, a jelentős támogatásnak köszönhetően olyan beruházássorozat indulhatott el, amelyre az önkormányzatnak saját erőből soha nem nyílt volna lehetősége. Mint mondta, az idő bizony nem múlt el nyomtalanul, itt a Püspöki Grácián utcában sem, ahol a szennyvízcsatorna rekonstrukciójának második üteme zajlik. A város más részein is szükség van ilyen beruházásokra, ezért a polgármesteri hivatal munkatársai, valamint a kivitelezést végző, Zalavíz Zrt. szakemberei már a KEHOP Plusz programra készülnek, újabb pályázati források megszerzése érdekében.

A Püspöki Grácián utcában 2021 nyarán indult el a munka. Akkor a Gárdonyi Géza és a József Attila utca közötti szakaszon újították meg a szennyvíz- és ivóvízrendszert saját erőből. Az úttest és a járda burkolatát a Kovács Károly Városépítő Programból finanszírozva tették rendbe az elmúlt évben, idézte fel Bali Zoltán alpolgármester. Hangsúlyozta, csak Zalaegerszeg önkormányzata nyert a KEHOP-2.1.11 kódszámú pályázaton, amely lehetővé teszi a folytatást a Püspöki Grácián utcában. Először a szennyvízhálózat majd az ivóvízhálózat rekonstrukcióját végzik el az Arany János utca és a Dózsa György utca közötti szakaszán. A felbontott úttest és járda helyreállításában ugyancsak a Kovács Károly Városépítő Programra támaszkodnak majd.

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója azt mondta, az önkormányzatnak az 1,7 milliárd forinttal jelentős összegű uniós forráshoz sikerült jutnia, amellett, hogy minden egyes részfeladathoz 30 százalék saját erőt kell tennie. A Püspöki Grácián utcában a bruttó 44,5 millió forintos költségben ez az összeg 13,3 millió forint.

A 35 éve betonból épült szennyvízvezetéket olyan korszerű műanyag csőre cserélik, amelyek vízszállító kapacitása jobb, mint az eredeti. Összesen 460 méteren építik ki az új vezetéket, tisztítóidomokkal és szennyvízbekötésekkel. A gravitáció fogja megoldani a szennyvízelvezetést, ami azt jelenti, nem lesz szükség házi beemelőaknára, ismertette a műszaki részleteket Somlai Péter közmű- és mélyépítő szakreferens.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK