2021.01.19., kedd - Sára, MárióZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jurtaházzal is bővül a Kézművesek Háza

2018. február 06. kedd, 18:22
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Jelentős fejlesztés várható a következő időszakban a Gébárti-tó partján. Pályázati forrásokból megújul a Kézművesek Háza, mellyel együtt egy jurtaház is létesül, ezenkívül kápolna épül a gát és a szoborpark közti területen, de a tó körül is komoly beruházásokra készülnek.

A részletekről a Kézművesek Házában tartott sajtótájékoztatót Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester, Prokné Tirner Gyöngyi, a Kézművesek Házának vezetője, valamint Skrabut Éva a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

Beruházások a Gébárti-tó partján

Fülöp Tibor és Prokné Tirner Gyöngyi a sajtótájékoztatón

A polgármester elmondta: összesen 620 millió forint értékű fejlesztésre kerül sor a tó partján a következő egy, másfél évben. Ennek első eleme a Kézművesek Házának megújítása lesz, mely 120 millió forintból valósulhat meg. További 100 millió forintból egy kápolna épül a gát oldalába, mely Makovecz Imre építész korábbi tervei alapján készül. Egy 400 millió forintos TOP pályázatnak köszönhetően pedig körbejárható lesz a Gébárti-tó; felújítják a keleti oldalon lévő hidat, a nyugati oldalon új híd is épül. Mindezek mellett sor kerül a zöldfelület rendezésére, sétányok kialakítására is. A Gébárti-tó és környéke így fontos turisztikai paradicsommá válhat – fogalmazott Balaicz Zoltán.

Emeletet kap a földszintes műhelysor

Vigh László hozzátette: a Kézművesek Házában folyó munka olyan értékeket képvisel, amik nélkül szegényebbek lennénk, ezért a ház méltó a megújulásra. Olyan régi tudást őriz, ami már kihalóban van, hiszen egyre kevesebb azoknak a tárgyaknak a száma, amit két kezünkkel készítünk. A képviselő szerint jó volna, ha a megújult intézménybe a fiatalabb korosztályok is minél többször ellátogatnának, hogy lássanak valamit a hagyományos kézműves szakmákból, és az itt készült tárgyakból.

Látványterv 1.

A Kézművesek Házának bővítéséről Prokné Tirner Gyöngyi szólt. Elhangzott: a beruházás során egy emeleti szintet kap a mostani földszintes műhelysor. A felső részen oktatótermek, vizesblokkok kerülnek kialakításra. Az épülethez pedig egy úgynevezett jurtaház kapcsolódik majd. Ennek alsó szintjére kerül az 1996-ban készült, honfoglalás-kort idéző jurta. Az épület felső szintje galériás lesz, ahol kiállítások kapnak helyet. Az elképzelések szerint itt lesz látható Szelestey László néprajzkutató hagyatéka, és Makovecz Imre építész örökségének Zalára vonatkozó dokumentumai. A jurtaház terveit Fülöp Tibor építészmérnök készítette.

A megújult Kézművesek Házát várhatóan 2019 nyarán vehetik birtokba a mesterek és a látogatók. Az első kapavágásokra pedig idén áprilisban kerül sor.

Látványterv 2. (Jobbról a jurtaház)

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület képviseletében Skrabut Éva elmondta: a 240 fős civil szervezet számára nagy öröm, hogy megújul a kézműves mesterek tóparti otthona. Annál is inkább, mert az elmúlt 35 évben már többször szóba került a fejlesztés, 1999 óta pedig szinte folyamatosan napirenden van. Az épület bővítésén és korszerűsítésén túl, cél volt az is, hogy a jurtát megfelelő környezetbe helyezzék. Az előzetes tervek szerint a 12 méter átmérőjű, 6 méter magas jurtaház kitűnő helyszín lesz.

A Boldogasszony-kápolna látványterve

A sajtótájékoztatón szóba került a kápolna is: Makovecz Imre Kossuth-díjas építész néhány évvel 2011-es halála előtt tervezte meg a Boldogasszony kápolnát, melyet a Gébárti-tó partján képzelt el. Az épület terveit 2016-ban a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben megrendezett Héttorony Fesztivál keretében mutatták be. Most egy pályázatnak köszönhetően, 100 millió forintból – a gát és a szoborpark közötti zöldterületen – megvalósulhat az építkezés.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK