2023.12.05., kedd - VilmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kemendollár értékeire, közösségére épít

2017. december 18. hétfő, 14:23
Szerző és fotó: Antal Lívia
Kemendolláron a közösségi összefogás legszebb példájaként tarthatták azt az ünnepséget októberben, amikor is felavatták az egykori kemendi vár helyén létesített emlékhelyet. A kistelepülés egyik erõssége közösségének összetartása, ami az önkormányzat számára garancia a közeljövõ terveinek megvalósításához.

– Egy kistelepülési önkormányzat számára egyik legfontosabb feladat a közösség összetartása, ami sokkal nehezebb annál, minthogy pályázatokból fejlesszük a falut. Ez nem feltétlen pénz kérdése, sokkal inkább az, hogyan tudunk olyan programokat szervezni, amelyek összehozzák az embereket – vélekedett Németh László polgármester. – Kemendolláron sikeresnek nevezhetjük ezt a törekvést, mert valóban összetartó a közösség. Manapság azonban egyre nehezebb az embereket elhívni valahova, mert ebben a nagy digitális világban interneten tulajdonképpen minden elérhető otthonról. Pedig az együtt eltöltött idő záloga az összetartozásnak, és az egymás iránti tiszteletnek, éppen ezért szeretném, hogy erre mindig legyen mód. Az ötszáz fős lélekszámunkkal a nagyon pici és a közepes települések között talán mi szerencsésebb helyzetben vagyunk, mert előtérben is tudjuk tartani ezt a kívánalmat. Az elmúlt három évben ezért igyekeztünk kiegészíteni hagyományos programjainkat családi nappal, sportnappal, ahogy most az ünnepek felé közeledve az adventi gyertyagyújtással.  

– A falu fejlesztésében milyen szempontok vezérlik az önkormányzatot?
– Helyi értékeink megőrzését tartjuk a legfontosabb szempontnak karbantartási és fejlesztési feladatainkban. Az elmúlt évtizedekben szinte minden rendbe lett téve, úgy a közterületek, mint a középületek. Egy-egy felújítás azonban nem tart örökké, mindig akad épület vagy járda, amihez hozzá kell, illetve kellene nyúlni. S tulajdonképpen ide kapcsolódnak a fejlesztések, vajon milyen úton is tudunk elindulni. A pályázati kiírások között ugyanis meg kell keresnünk azokat a lehetőségeket, melyek leginkább elképzeléseinkre szabottak. Iskolánk, óvodánk nincs, így ilyen pályázatokkal nem élhetünk. De vannak közösségi épületeink, mint a faluház, melyet az elmúlt évtizedekben apránként javítgattak kívül-belül. Ezért is gondolkodtunk átfogó megújításában, ami a tető és a nyílászárók cseréjét, a homlokzat szigetelését, festését tette volna lehetővé. A településképet meghatározó épületek fejlesztésére benyújtott pályázatunk azonban nem nyert.

Ebben a projektben szerepelt a kemendi közösségi ház, a volt kisiskola, és a mellette lévő harangláb felújítása is, ami egyelőre szintén nem valósulhat meg. A mintegy 40 millió forintos beruházáshoz a 30 százalékos önerőt az elmúlt két és fél évben szépen összeraktuk. Felhasználásáról képviselő-testületünk még nem döntött, várjuk a további lehetőségeket. Bízunk abban, hogy a közeljövőben kiírandó Leader-programon támogatáshoz jutunk. Mindezt kiegészítve további megtakarítással, érdemben tudunk majd cselekedni. Elvégezhetjük a faluház külső rekonstrukcióját, ami a belső helyiségek állagmegóvását is segítené.

– A fociöltöző felújítására azonban nyertek támogatást.
– Az épület energetikai korszerűsítésére 10,5 millió forintos támogatást nyertünk a TOP-programban. Kivitelezését jövő tavasszal kezdjük meg. Az adósságkonszolidációban nem résztvevő településként szintén 10,5 millió forintot kaptunk, melyből a ravatalozók környékét, és az azokhoz vezető járdákat térköveztük le mindkét temetőben. Az ollári temetőben bővítettük az urnafalat, míg a kemendiben újat létesítettünk, továbbá járdákat újítottunk fel a Szabadság téren és a Dózsa utcában. A Belügyminisztériumtól is nyertünk 6,5 millió forintot járdafelújításra, ami szintén jövő évi feladat lesz. Nagyon várjuk a zártkertek rehabilitációját szolgáló kiírásuk megjelenését, hogy rendbe tehessük a benőtt útszakaszokat. Szeretnénk, ha feléledhetne ez a gyönyörű zártkerti terület, annak okán is, hogy itt található két büszkeségünk, a kemendi kápolna és az egykori kemendi vár emlékhelye.  

– Hasonló munkát végeztek el az emlékhely kialakítása során.
– Valóban, hiszen ezt a dombot évtizedekig takarta az elburjánzott növényzet, kicsit elfelejtve, hogy itt pár évszázaddal ezelőtt vár, erődítmény állt, a törökök ellen védve a térséget. Csupán össze kellett fogni, és valóban önzetlenségből valósulhatott meg Kemendollár Önkormányzata és a Pókaszepetki Egyházközség együttműködésében az emlékhely kialakítása az új kereszt felállításával. Szeretnénk a tanösvényt tovább bővíteni, hogy a hozzánk érkező látogatók megismerhessék Kemendollár és a környező települések történelmét, erdeink, rétjeink gazdag élővilágát, védett növényeinket.

Egy falu értéke éppen a szép természeti környezetben, a jó levegőben, a csendben és a nyugalomban rejlik. Így olyan dolgokra is odafigyelünk, hogy komposztálásra ösztönözzük a lakosságot a kerti égetés helyett. Ehhez egy központi komposztálót biztosítunk, ahol lerakhatják a növényi hulladékot. Környezetünk megóvását szolgálja az a száz (zömében) őshonos gyümölcsfa, amit tavaly ültettünk el az először megrendezett oltónapon. Értékeinket, helyi védett épületeinket belefoglaltuk a településképi arculati kézikönyvbe is, teljesítve az önkormányza-tokra kirótt jogszabályi kötelezettséget. Nagyon jó a kapcsolatunk a Göcseji Múzeummal, tényleg támogatandóan álltak mellénk az emlékhely létrehozásában, és fejlesztését, további feltárását szolgáló pályázatok tekintetében is számíthatunk segítségükre. Falunk értékéhez a megközelíthetőség is hozzátartozik, Zalaegerszeg 12 perc alatt elérhető, jó a vonat- és a buszközlekedés. Valóban jó itt lakni és élni, ezért is szeretnénk azt, hogy felfigyeljenek településünkre a betelepülők.

Büszkék lehetünk aktívan működő civil szervezeteinkre, melyek közül a Semiramis gyermek- és ifjúsági tánccsoport tavaly ünnepelte 15 éves fennállását. Focicsapatunk idén ezüstérmet szerzett a megyei III. osztály bajnokságában. Önkéntes tűzoltóink hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is, ez év júniusa óta önálló beavatkozásra jogosultak egy-egy káresetnél.
A 2017-es esztendőt valóban az emlékhely kialakítása koronázta meg számunkra. Az elkövetkező időszakra bizakodóan tekintünk, hogy az említett tervek, valamint a már rendelkezésre álló források révén közel 50 millió forint értékben valósíthatunk meg fejlesztéseket ebben az önkormányzati ciklusban – köszönt el Németh László polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK