2024.07.21., vasárnap - Dániel, DaniellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Korhű felújítások a zónán belül

2018. április 03. kedd, 15:14
szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Az esztétikus lakókörnyezet kialakítását és a régi épületek korhű felújítását is szolgálja a közgyűlés által év végén elfogadott Településképi Arculati Kézikönyv, és a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet.

A közelmúltban már ennek szellemében újult meg a plébániahivatal és az egykori Zóna étterem épülete. A tapasztalatokról, illetve a két – már hatályban lévő – rendelkezés főbb, belvárost érintő elemiről kérdeztük Bálizs Andrej főépítészt.

- Az arculati kézikönyv és a településképi rendelet elsődleges célja, hogy rámutasson az adott város vagy falu épített és táji értékeire, megalapozza ezek helyi védelmét és lehetőséget biztosítson a településkép jellegzetességeinek megőrzésére, és adott esetben a harmonikus továbbfejlesztésére. Vagyis mindez egy jó lehetőség arra, hogy az ingatlanok tulajdonosai és az építtetők olyan házakat terveztessenek, építsenek, vagy a régieket olyan módon újítsák fel, hogy azok javítsák a településképet – mondta a főépítész.

Településkép műemléki környezetben

A reklám molinó levételével láthatóvá vált a plébániahivatal teljes homlokzata

Hozzátette: kiemelten fontos az építészeti örökség megóvása. A városban negyven felett van a védett épületek száma, és van néhány műemlék jellegű épület is. Az arculati kézikönyv a városon belül zónákat jelölt ki, meghatározva azok jellegzetességeit, értékeit. Ennek megfelelően januártól a belváros településképileg kiemelt területnek számít: észak-déli irányban nagyjából a Kaszaházi-hídtól a Csány térig, kelet-nyugati irányban pedig a Bíró Márton utcai vasúti hídtól, a Rákóczi út Dózsa György úti szakaszáig terjed. Ezen belül található az úgynevezett műemléki környezet. A zónán belül lévő régi épületek felújítását, és újak építését az eddigiekhez képest szigorúbban szabályozza a rendelet.

- A műemléki környezetben muszáj korhű módon felújítani a védett házakat. Az elmúlt években ezek energetikai korszerűsítése, homlokzatrekonstrukciója okozott némi problémát. A megoldás az, hogy az energetikai felújításnál belülről növelik a falak vastagságát, ezáltal nő az épület hőtároló tömege, így javítva a hőháztartást. A külső homlokzati elemek pedig nem sérülnek.

Hogy mely épület milyen színt kaphat, azt előzetes falkutatással állapítják meg a szakemberek. A felújítás előtt feltárják egy-egy régi ház korábbi színrétegeit, s ahhoz hasonló színeket, árnyalatokat keresnek.

Bálizs Andrej: a belvárosi övezetben szigorodnak a szabályok

- Érdekes, hogy a belvárosi övezetben, a korábbi évszázadokban sokszor használták nyílászárók esetében a mélyzöldet (ilyen volt például a bíróság, a múzeum és a Zóna épülete is), a homlokzatnál pedig a földszínek és a sárga bizonyos árnyalatai voltak népszerűek, de bátran nyúltak a kontrasztokhoz is. A Zóna és a plébániahivatal felújításakor most ismét ezek az árnyalatok kerültek előtérbe. A volt étterem esetében a nyílászárók a korábbihoz képest egy olajosabb zöld árnyalatot kaptak, míg az erkélykonzol alsó díszítőeleme, a régi világoshoz képest most antracitszürke lett. A kontraszt-hatásra is jó példa a Zóna épülete, hiszen az egykori Központi kávéház homlokzatának emeleti része a korábbihoz hasonlóan megtartotta a téglaburkolatot, míg az alsó szint homokszínű lett. Ez a kontraszt jól látható egyébként az épületről készült régi fotókon is.

A plébániahivatallal kapcsolatban a főépítész megemlített egy örömhírt is: levették az erkélyt kitakaró (rendezvényeket reklámozó) molinót, így a Rákóczi út felől érkezők teljes pompájában láthatják ezentúl a megújult homlokzatot.

Az eredetihez hasonló téglaburkolat került a Zóna épületére

Kérdésünkre Bálizs Andrej elmondta: nem az a cél, hogy ezentúl az összes régi belvárosi épület földszínű legyen az esetleges felújításokat követően. Annál is inkább, mert mindegyik épületnek más a karaktere, és a színválasztásnál ezeket a különbözőségeket is figyelembe veszik.

A főépítész arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövőben aki régi, védett épület szomszédságában felújítást, vagy építkezést tervez, kötelező lesz konzultálnia az önkormányzat főépítészi osztályával. Ugyanígy, aki belvárosi üzletportált alakít ki, a színezésről tájékoztatnia kell a főépítészt. Ezentúl pedig az sem lesz mindegy, hogy a kirakatok hány százalékát fedi matrica. Az üvegek takarásánál a reflexív fólia és a homokfújt-hatású fólia élvez előnyt.

További változás, hogy a belvárosban az éttermek, cukrászdák, egyéb üzletek homlokzatra szerelhető új árnyékolói csak bordó színűek lehetnek, antracit színű vázzal. Ugyanilyen antracit színű vázból készülhetnek az utcabútorok fémszerkezeti elemei is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK