2024.03.02., szombat - LujzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lovagkirály a róla elnevezett utcában

2018. június 29. péntek, 16:39
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az Alsójánkahegyi Településrészi Önkormányzat kezdeményezésének eredményeként Szent László szobrot avattak a legendás lovagkirályról a róla elnevezett utcában. Az életnagyságú alkotást Hadnagy György Pro Urbe díjas iparművész készítette.

Három évvel ezelőtt vetődött fel az ötlet, melynek gyümölcseként új köztéri alkotással gazdagodott a város és bővült az országosan is jelentős Szent László királyt megörökítő alkotások száma. Ez utóbbiak gazdagságáról is szólt többek között dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg díszpolgára, volt polgármestere, leginkább, mint történész. Felidézte a helyi közösség megerősödésének történetét is, melynek egyik eredménye a mostani szoborállítás.

Nemcsak Szent László életéről, jelentőségéről szólt, hanem kapcsolódóan egy kis város - és megye történelemről is. Így elhangzott, 1928-ban nevezték el az utcát Szent László király útjának, majd a második világháború után módosult ez a mai változatra. A megyében 3 település őrzi a lovagkirály nevét, illetve híres a türjei templom freskója is. Gyimesi Endre méltatta még köszöntőjében az alkotó, Hadnagy György munkásságát is.

Galbavy Zoltán településrészi önkormányzati képviselő a köszönet és az öröm hangján szólította meg az érintetteket az egykori erős kezű, tetszetős külsejű, kimagasló termetű, szigorú, de erkölcsös király szobrának létrejöttében.

Az új köztéri alkotást Kovács József káplán áldotta meg, műsorral közreműködtek a Szent László utcai óvodások.

Hadnagy György lapunk kérdésére válaszolva elmondta, 3 hónapnyi kemény fizikai munka árán készült el az alkotás, melyet az Ekler Károly építész tervezte fedett talapzat még időtállóbbá tesz. Modellként egy fiatalember szolgált, innét a leghíresebb magyar király fiatal vonásai (I. László feltehetően 31 éves korában lett király, 49 évesen bekövetkezett haláláig). Az alkotáson a jellemző középkori öltözék látható, valamint szakrális jelképek a Szent Korona, kard és bárd a hódító és csodatévő uralkodó kezében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK