2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megszépült a nagytemplom

2021. január 20. szerda, 17:27
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Modern Városok Program keretében, 172 millió forintos ráfordítással megújult a Mária Magdolna Plébániatemplom. A város egyik szimbólumának számító „nagytemplomot” Padányi Bíró Márton építtette 1747-69 között.

Befejeződött a homlokzati rekonstrukció

Vigh László és Stróber László

A felújítást követő ünnepélyes helyszíni szemlén Balaicz Zoltán polgármester elmondta: az elmúlt évtizedekben több próbálkozás is volt már a templom felújítására, ám csak részeredményeket értek el, mert 2002 után sokáig nem érkezett állami támogatás. Emiatt a mostani rekonstrukció a korábbi munkák folytatásának tekinthető. De, sor került az időközbeni meghibásodások javítására is.

A homlokzati felújítás részeként festést, vakolatjavítást, lábazati felújítást végeztek a szakemberek, de részleges nyílászárócserék és az épületszobrászati elemek felújítása is szerepelt az elvégzendő munkák között. Ezenkívül járda- és támfaljavításra is sor került, sőt kertépítési munkák is zajlottak. A polgármester hozzátette: további 162 millió forintból az eddigi digitális orgona helyett egy igazi orgona kerül majd a templomba. A hangszert várhatóan 2022 tavaszán avatják fel.

Befejeződött a homlokzati rekonstrukció

Vigh László országgyűlési képviselő szerint mivel Isten háza az idők végezetéig áll, ezért mindig gondot kell fordítani a templomok felújítására. A Mária Magdolna Plébániatemplom nemcsak Zalaegerszeg egyik szimbóluma, hanem a város legmagasabb épülete is: a torony 50,5 méteres magasságban van.

A szakszerű felújítási munkáért Stróber László apátplébános mondott köszöntet, aki még 1998-ban kezdeményezte a templom felújítását. Hálás, hogy végül sikerült befejezni a rekonstrukciót.

A helyszíni szemlén azt is elmondták, hogy hamarosan orgona is kerül a templomba

Dr. Kovács Gábor főjegyző, a projekt felelőse hozzátette: mindig öröm, amikor a város emblematikus épületei újulhatnak meg. A templom a város szíve-lelke, aminek az állapota sokat elárul az ott élőkről. Jó, hogy a plébániatemplom újra a régi fényében tündökölhet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK