2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújul a Keresztury tér

2020. november 26. csütörtök, 19:30
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A közelmúltban megkezdődött a Keresztury Dezső tér, vagyis a „Centrum tér” részleges felújítása. A volt Centrum és Domus áruházak és a körülöttük lévő tér a belváros újabb kori átépítésének elemeként épült fel az 1970-es évek elején.

 Új lépcső és burkolat

A mostani fejlesztéssel kapcsolatban Bali Zoltán alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: a Keresztury Dezső tér és a térszín alatt található árufeltöltő alagút épületszerkezeteinek műszaki állapota halaszthatatlanná tette a teljes körű felújítás megkezdését. Az áruházak közötti közterület az eltelt évtizedekben több alkalommal már átesett kisebb, lokális felújításon. A szigetelési és vízelvezetési csomópontok elöregedései, meghibásodásai miatt azonban nem sikerült teljesen orvosolni a problémákat.

Mint ismert, az üzletek árufeltöltését a közterületek alatti, úgynevezett árufeltöltő alagút biztosította egykoron. Az alagút szerkezeti rendszere pedig az áruházakhoz kapcsolódik. 2019-ben közel 20 millió forint ráfordítással az önkormányzat saját forrásból megvalósította az alagút tartószerkezeti megerősítését. A felszínen elvégzendő munkák felújítására pedig most pályázaton nyert mintegy 76 millió forintot a város. A rekonstrukció 2021 májusáig tart.

A munkák során megújul a csapadékvíz elvezető rendszer, továbbá szigetelésre és burkolatfelújításra is sor kerül. Utóbbi magába foglalja az északi, déli és keleti irányba levezető, körülbelül 140 négyzetméternyi lépcsőfelület korrekcióját és burkolását is. Az alpolgármester elárulta, hogy a tér járófelülete egy kisebb felületen lángolt gránit díszítést kap. A lépcsőpihenők és lépcsők burkolata szintén lángolt gránittal újul meg, a csúszásmentesség biztosítása és a tartósság érdekében. 

A teret a Kossuth- és Berzsenyi utcák felől elkerítették, az üzletek a Kovács Károly tér felől közelíthetők meg.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK