2022.05.18., szerda - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújulhat a régi városháza épülete

2021. február 07. vasárnap, 18:12
Szerző: ZalaMédia; Fotó: pP
A tervek szerint megújulhat a zalaegerszegi egykori városháza, vagy ahogy a rendszerváltozás környékén hívták, pártok háza épülete. A Kazinczy tér 1. szám alatti ház földszinti része magántulajdonban van. Itt a tavasz folyamán újra egy modern bisztró nyílik, de jó esély van a teljes épület (az első és második emelet állami tulajdonban van) rekonstrukciójára is. Mindezt Balaicz Zoltán polgármester közölte a napokban Facebook oldalán. Kiemelve: 2021-ben készülhetnek el a tervek, 2022-ben pedig a munkálatokra is sor kerülhet.

Oktatási funkciót kaphat
 

A közlemény feleleveníti az épület történetét is: a 18. században Zalaegerszeg város vezetői még magánházban béreltek hivatali helyiséget. Az első, már emeletes zalaegerszegi városházát a Fő téren (vagyis a mai Kazinczy téren) építették fel 1787-ben, a Mária Magdolna Plébániatemplommal szemben.

A földszint magán-, az emeleti helyiségek állami tulajdonban vannak. Lapértesülések szerint a Mathias Corvinus Collegiumhoz kerültek

1862-ben Jangl András tervei szerint bővítették, és pártázatos oromfallal tették tekintélyesebbé. A dualizmus-kori közigazgatás fejlődésével a Botfy Lajos polgármester (1895-1900) vezette képviselőtestület 1898. január 22-i ülésen elhatározta, hogy a városháza szűkössé vált épületét „a modern igényeknek megfelelően újból felépítteti, illetőleg átalakíttatja.” Morandini Románt és Morandini Tamást bízták meg a tervek elkészítésével, s az ő kivitelezésükben épült fel a ma is álló, barokkos elemeket felhasználó eklektikus, kétemeletes épület. A földszinten jutott hely a városi levéltárnak. Az első emeleten volt a polgármester és a főjegyző irodája, az iktató és kiadói hivatal, a katonai ügyosztály, az adóhivatal és a pénztár, valamint az adó osztály helyisége, a közgyűlési teremben az összes képviselő kényelmesen elfért. A második emeleten az anyakönyvi hivatal, a tanácsterem, az árvaszéki előadó, a kataszteri nyilvántartó hivatala és a tárgyalási helyisége kapott helyet.

A belső helyiségek rossz állapotban vannak (Forrás: Polgármesteri Hivatal)

Az épület 1950-ben az akkor alakuló múzeum székháza lett, a múzeum évek alatt foglalta el a felső két szintet. 1970 után, amikor a múzeumot a volt takarékpénztári, illetve akkor városháza épületébe költöztették, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, majd a Megyei Népi Ellenőrzési Bizottság székháza volt, 1990 után különböző pártok használták helyiségeit. 

A földszintén lévő üzleteket kezdetben a város jeles iparosai bérelték, majd a kisebb üzleteket a 20. század közepén egy nagy illatszerbolttá nyitották össze. Az 1960-as évektől fokozatosan átformálták, földszintjének eredeti nyílásait is megváltoztatták.
Az emeleti helyiségek jelenleg nagyon rossz állapotban vannak (beázás, penészedés, málló vakoltat szinte mindenhol) és jórészt kihasználatlanok.

A város egyik impozáns épületét többször átépítették és sokféle funkciót betöltött már a történelem folyamán (Forrás: Facebook/Balaicz Zoltán)

Ami a jövőben felújítást illeti: az országos lapokban néhány hete megjelent hírek szerint, az egykori városháza emeleti helyiségei a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tulajdonába kerültek. A szervezet több hazai és határon túli városban bővítené képzéseit, így Zalaegerszegen is. Az épület felső szintjei tehát a felújítást követően vélhetően oktatási célokat szolgálnak majd.
Az oktatási hálózat a hagyományos iskolarendszeren túlmutató, több tudományágban is magas szintű képzést nyújtó műhely. Mint az a honlapjukon olvasható, nemcsak szakirányú képzéseket indítanak több korosztály számára, hanem bentlakásos kollégiumokat is létrehoztak már.


 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK