2023.09.23., szombat - TeklaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújult a ravatalozó épülete és környezete

2021. július 21. szerda, 20:17
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Elkészült a Göcseji úti temető ravatalozójának új épülete. A felújítás a Modern Városok Program keretében, mintegy 320 millió forintos ráfordítással valósult meg. A részletekről sajtóbejáráson számoltak be.

Bővebb tér és életfa szimbólum

Balaicz Zoltán polgármester a temető történetét felidézve elmondta: 101 éve temetkezhetünk a Göcseji úti sírkertbe, ahol a város sok megbecsült polgára nyugszik és több díszsírhely is található. A ravatalozó épülete sajnos már korszerűtlenné vált és állaga is egyre inkább romlott. Muszáj volt forrást találni a rekonstrukcióra, ehhez nyújtott segítséget az állam a Modern Városok Program révén. Nemcsak az épület, hanem a temető bejáratánál lévő virágbolt, a bevezető út és a ravatalozó előtti tér is megújult, megszépült, sőt utóbbi tágasabb is lett, csakúgy mint maga az épület.

A rendezvényen jelen lévő Vigh László országgyűlési képviselő hozzátette: mindig tükrözi egy település szellemiségét az, hogy hogyan gondoskodunk temetőinkről, vagyis azokról a helyekről, ahol szeretteink nyugszanak. A Göcseji úti temető most ismét méltó helyszíne lehet a szertartásoknak.

A városrész önkormányzati képviselője, Bognár Ákos is örömét fejezte ki a felújítás iránt. Mint fogalmazott: még csak képviselőjelölt volt, mikor a lakosok jelezték, hogy jó volna megújítani a ravatalozót, ám sokáig nem találtak forrást a fejlesztésre. Most egy régi álom vált valóra.

A sajtóbejáráson Bali Zoltán alpolgármester a beruházás műszaki tartalmát ismertette. Többek között elmondta: az említett elemeken túl megújult a közvilágítás és a vízelvezetési rendszer, kicserélték a ravatalozó előtti, immár kibővített tér burkolatát. Közben ügyeltek arra, hogy minél többet megőrizzenek az eredeti arculatból. Az épület belső korszerűsítéseken is átesett, megszépültek az irodák, öltözők, szociális blokkok. A ravatalozóban új bútorokat helyeztek ki, a falra pedig Németh János keramikusművész készített egy nagyméretű domborművet. A művész elmondta: örömmel fogadta a felkérést, és rövid gondolkodás után úgy döntött, hogy egy életfát mintáz meg a bejárattal szemközti falra. 

Az alkotó úgy érzi, hogy az életfa egy szép szimbólum, mely nemcsak a fát, hanem az embert is jelképezi. A szerteágazások utalnak mindarra a gyötrelemre – örömre, bánatra – mellyel az ember élete során találkozik. Az élet pedig fent ér véget; ezért a fa tetejébe a Nap és a Hold szimbólum, valamint egy felröppenő (lélek)madár került. Az egész mű felülete szándékosan rusztikus, jelezvén, hogy agyagból/földből készült (hiszen porból lettünk, s porrá leszünk) – fogalmazott Németh János. A művésznek a ravatalozó épületének hátoldalán is van egy új alkotása (egy búcsúzó parasztasszony, virággal a kezében) ami szintén égetett agyagból készült, s az életfához hasonlóan több darabból állt össze.

Horváth István, a temetőt üzemeltető Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője mindenkinek megköszönte a színvonalas munkát, a kivitelezőknek pedig azt, hogy a munkálatok idején is zavartalanul lehetett szertartásokat rendezni. Ez fontos is volt, hiszen a város legnagyobb temetőjéről van szó, ahol jelenleg 8000 sírhely található, mintegy 5 hektáron. A város sírkertjeiben évente több mint 600 temetés zajlik, és ezek nagy része még mindig a Göcseji úti temetőben. Örülnek annak is, hogy a kollégák immár 21. századi körülmények között dolgozhatnak, és készülhetnek fel a szertartások lebonyolítására.

A sajtóbejáráson elhangzott: a munkálatok idejére a főbejárattal szemben felállítottak egy ideiglenes ravatalozót, amit hamarosan elbontanak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK