2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nincs hibás láncszem

2017. október 16. hétfő, 19:04
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Tizenkét éve díszíti a színház előtti teret a hatszáz kilós, több mint kétszáz esztendős, míves óraszerkezet. A „földön járó toronyóra” és az óraház rekonstrukciója a napokban fejeződött be.

Preisz József órásmester lapunkat arról tájékoztatta, hogy hét évvel ezelőtt végeztek utoljára nagyobb felújítást az órán, ezért már ráfért az újabb javítás, karbantartás. A munkálatokat Antos Gyula gépészmérnök segítette. Érdeklődésünkre elárulták: komoly felújítás zajlott az elmúlt hetekben. Újrafestették az óraházat, kicserélték a megfakult információstáblákat, a száz kilogrammos súlyokat pedig 3 méteres mélységbe eresztették, hogy az óraláncokat is újra tudják olajozni. A hibás láncszemeket pedig ki is cserélték. Ezenkívül lemosták és újra kenték a fogaskerekeket, valamint finomabbra állították a harangütőszerkezetet.

Preisz József elköszön az órától

Megújult a „földön járó toronyóra”

A mesterek szerint a rekonstrukció manapság azért is nehéz, mert nincsenek kész alkatrészek. Egy esetleges meghibásodás esetén újra kell gyártani a szükséges darabokat. Ráadásul egyre kevesebb a hozzáértő mesterember is. Antos Gyula szerint a fiatalabb korosztály már nem szereti a nagyfokú precizitást igénylő „finommunkát”. Napjainkban csak szerelemből lehet efféle munkát végezni; aki nem elhivatott, nem vállal ilyent – folytatta.

Szakemberre márpedig azért is szükség lenne, mert Preisz József visszavonul. Azt mondta, ezzel a rekonstrukcióval fájó szívvel ugyan, de elbúcsúzik az órától. Elmúlt hetven esztendős, ezért szeretné megtalálni a méltó utódát. Úgy érzi, hogy a toronyórának akkor is működnie kell a színház előtti téren, ha ő már nem lesz. Szerinte ez a város egyik ékköve, ahová nagyon sok turista is elzarándokol. Az óra a szívéhez is nőtt az elmúlt évtizedekben, hiszen huszonkilenc éve a kezelője. Még valódi toronyóra korában került kapcsolatba a szerkezettel. Minden héten ránézett, s ha szükségesnek érezte, igazított rajta. Az ő ötlete volt az is, hogy miután a nagytemplom óráját korszerűsítették, ez a régi darab ne menjen veszendőbe, hanem kerüljön a Kosztolányi térre, egy arra méltó üvegházba.

Megújult az óraszerkezet

Annál is inkább, mert az óraszerkezet nemcsak tökéletesen működőképes, hanem szép, míves darab, és látványelemnek sem utolsó a működési folyamata. Hogy a toronyóra jelleg a „földre szállás” után is megmaradjon, a negyedórás és egész órás ütéseket annak idején harangimitációval tették érzékelhetővé, ami azóta is különleges hangulatot ad a térnek, anélkül, hogy zavarná az itt lakókat.

Az órásmester azért nem akar teljesen elszakadni az órák és a toronyórák világától. Elárulta: még az idén szeretne Londonba eljutni, a híres Big Bent ugyanis éppen most javítják, és ő mindenképpen látni szeretné az óraszerkezetét. A Westminster-palota órájához persze nem engednek akárkit közel; a szakmai találkozó előkészületei éppen zajlanak.

Az önkormányzat részéről Horváth Endre, a műszaki osztály beruházási szakreferense vette át hivatalosan a felújított órát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK