2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nyolc faluban épül ki a szennyvízközmű

2021. szeptember 26. vasárnap, 15:23
Szerző és fotó: Antal Lívia
Felsőrajk térségében nyolc települést érintő szennyvízberuházás kezdődhet meg a KEHOP-program keretében 7,3 milliárd forintból, jelentette be Vigh László miniszteri biztos a településen tartott sajtótájékoztatóján.

Rég várt fejlesztés Felsőrajk térségében

A térség országgyűlési képviselője elmondta, évtizedek óta várt beruházás valósulhat meg, amely azon túl, hogy Felsőrajkon, Alsórajkon, Kilimánban, Kerecsenyben, Orosztonyban, Pölöskefőn és Pötréten kiépül a szennyvízhálózat, a korszerűtlen gelsei szennyvíztisztító-telep újjáépítését is magába foglalja. Mint fogalmazott, a térség ezzel a fejlesztéssel segíteni kíván Gelsének, hogy ott is olcsóbbá váljon a lakosság által megfizetett díj a tisztításáért. Az országgyűlési képviselő 2004-ől 2014-ig volt Felsőrajk polgármestere. Ennek kapcsán felidézte, hogy először ellenkezést váltott ki a szennyvízhálózat létesítésének szándéka, ami később igénnyé vált. Mint fogalmazott, tartozott ezzel a térségnek, de most jó hírrel szolgál. A Magyar Közlönyben is megjelent az a kormányzati döntés, miszerint 7,3 milliárd forintból nyolc településen épülhet ki a környezetvédelmi szempontból is jelentős szennyvízközmű. A hatástanulmányok, a kiviteli tervek elkészítése és az összes engedély beszerzése hosszú folyamat, mindez a kivitelezéssel együtt két évet vesz majd igénybe. A magyar központi költségvetésből 370 millió forintot igénylő beruházás négyezer lakost érint. Vigh László végül kiemelte, hogy a falusi CSOK (otthonteremtési támogatás) hatása térségükben is érezhető: egyre többen költöznek be. Az Internet kaput nyitott a világra, melynek következtében jelentősen megnövekedett a falvak értéke.

Zsuppánné Horváth Mária, Felsőrajk polgármestere azt fűzte hozzá, hogy a lakók régóta szorgalmazott vágya válik valóra a szennyvízrendszer létesítésével. Az önkormányzat jelenleg úgy segíti a családokat, hogy átvállalja a szippantás havi 24 ezer forintos költségének felét. A közmű megépítése után ez a kiadás bent marad a szociális keretben, amit más célokra tudnak fordítani.

A kivitelezés során többek között 22,5 ezer folyóméter gravitációs csatornát, 28,8 ezer folyóméter nyomóvezetéket és 27 átemelőt építenek meg. A gelsei új szennyvíztisztítót napi 350 köbméter hidraulikai és 4069 lakosság-egyenértékű biológiai kapacitással alakítják ki.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK