2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Okos zebra a biztonságért

2017. május 23. kedd, 20:26
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Intelligens gyalogátkelő rendszert (SafeCross) helyeztek üzembe a Platán sor – Dózsa György úti csomópontban. A 2,4 millió forintos összegből megvalósuló beruházás a gyalogosok és kerékpárosok biztonságos áthaladását szolgálja.

A hivatalos üzembehelyezéssel egybekötött sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester elmondta: a projekt illeszkedik az önkormányzat Smart City programjához, melynek stratégiai előkészítése épp folyamatban van. Zalaegerszeg – Debrecen után – a második város, ahol intelligens gyalogátkelőt, vagyis okos zebrát alakítottak ki. A városvezetés bízik abban, hogy a lakosság is értékeli majd ezeket a fejlesztéseket. Annyi bizonyos, hogy már több helyről is jelezték a lakók, hogy az ő utcájukban is elkelne egy modern átkelőhely.

Mozgásérzékelős gyalogátkelő a Platán soron

Az alapötlet Bali Zoltántól, a landorhegyi körzet egyik önkormányzati képviselőjétől származik. A képviselő úgy fogalmazott: a Platán sor – Dózsa György úti csomópont zebrája kifejezetten veszélyesnek és rosszul beláthatónak számít, különösen az esti/éjszakai órákban. Sajnos az elmúlt években egy halálos, és több személyi sérüléssel járó baleset is történt. A Platán sor fái szépek és esztétikusak, ám sok helyen beláthatatlanná teszik a csomópontokat. Az érintett kereszteződésnél, az úttest környezetében üzemel a közvilágítás és sárga villogókat is telepítettek, ám ez kevésnek bizonyult. Főleg mert az autósok gyakran nem adnak elsőbbséget a gyalogosnak, hiába lépett le már a járdáról. Többek között ezért is látták szükségét az intelligens gyalogátkelőhely kialakításának. Ezután egy érzékelő jelzi majd az autósoknak, hogy gyalogos akar a zebrán áthaladni.

A rendszer részletes működését a kivitelező cég nevében Szűcs Alfréd ismertette. Elhangzott: a zebra mindkét oldalát mozgásérzékelővel látták el, az aszfaltba pedig LED lámpákat építettek, melyek fényei figyelmeztetik az autósokat az átkelő gyalogosokra. Vagyis aktív jelzést ad az átkelő az autósok felé, ha gyalogos érkezik a csomóponthoz. Remélik, hogy a kereszteződésben lényegesen csökken majd a balesetek száma.

Zalaegerszegen ez az első intelligens zebra; a cél azonban az, hogy minél több, innovatív, 21. századi átkelőhely létesülhessen a városban és az ország több pontján.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK