2020.10.21., szerda - OrsolyaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Régi pompájában az Erdődy-Hüvös kastély

2019. október 10. csütörtök, 19:12
Szerző és fotó: Antal Lívia
Régi pompájában mutatja magát a botfai Erdődy–Hüvös kastély. Az 1750-ben épített barokk udvarház felújítása a Modern városok program keretében, 350 millió forintból valósult meg.

Balaicz Zoltán polgármester elmondta: Zalaegerszeg bár nagy történelmi múlttal rendelkezik, ugyanakkor kevés épített öröksége maradt fent. A város ezért tartja fontosnak, hogy a megmaradt régi épületeket felújítsa, és ezáltal megőrizze az utókor számára. A Modern városok program Mindszenty út elnevezésű városrehabilitációs programja ad erre lehetőséget, melynek részeként az Erdődy–Hüvös kastély rekonstrukciója is megvalósulhatott, idén. A polgármester jelezte, hogy a programnak köszönhetően újult meg ugyancsak ebben az évben a kvártélyház és a levéltár, ahogy korábban a Mária Magdolna Plébánia. E program keretében kezdődhetett meg a közelmúltban a Göcseji Múzeum felújítása is. Hátra van még a nagytemplom, a volt KISZÖV székház, a göcseji temető ravatalozójának rekonstrukciója, valamint az egykori mérlegház újjáépíttetése.

Gecse Péter alpolgármester, a településrész önkormányzati képviselője ismertette a beruházás részleteit. Mint mondta, az épület nemcsak kívül-belül újult meg, de funkcionalitásában is bővült. A szálláshelyként üzemelő szobákat új bútorokkal látták el, a földszinten vizesblokkot létesítettek, ami eddig nem volt. A komfortfokozat növelésével a mai kor igényeinek megfelelő szállást sikerült kialakítani. A kastély északi oldalánál egy új, nyitott színt építettek raktárhelyiséggel, konyhával, vizesblokkal, ami szállásfoglalás nélkül is igénybe vehető turisták, és más érdeklődők számára. Erre a melléképületre helyezték el a napelemes rendszert, ami az új nyílászárókkal és az új kazánnal együtt a kastély költségkímélő fenntartását eredményezi.

Gecse Péter és Balaicz Zoltán

Az Erdődy–Hüvös kastélyt 2012 óta a Mindszenty-iskolát működtető Notre Dame Rend üzemelteti. Funkciója zarándokszállás, illetve a városrész közösségi életének is fontos helyszíne. Mindemellett emblematikus történelmi helyszín, ezért helytörténeti kiállítást is szeretnének létesíteni benne. A régmúltat idézi az egykori angolpark is, amit szintén rendbe kívánnak tenni. Az első környezetszépítő akció szombaton lesz az Összefogás Botfáért Egyesület szervezésében, melyhez melléállt a rend, a sportegyesület és a lakosság.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK