2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Várostörténeti séta az egészségért

2019. október 18. péntek, 19:51
Szerző és fotó: Antal Lívia
A „Mosollyal a betegség ellen!” Artritisz Klub Zalaegerszeg belvárosi történelmi sétát szervezett tagjai számára. Megyeri Anna történész, főmuzeológus kalauzolta a jelenlévőket a gyalogtúrán, melynek apropóját az artritis világnap adta.

Az artritisz klub tagjai a város történelmi épületeivel ismerkedett

– 1996 óta, minden év október 12-én tartják világszerte az artritis világnapot, melyhez kapcsolódóan szerveztük meg mi is ezt a programot – mondta érdeklődésünkre Németh-Horváth Kata klubvezető a gyülekezés helyszínén, a város egykori központjának számító Deák téren. – Úgy gondoltuk, idén ne egy előadóteremben emlékezünk a világnapról, hanem egy belvárosi történelmi séta keretében, kint szabadban. Megyeri Anna, a Göcseji Múuzem történésze, főmuzeológusa pedig felajánlotta, hogy végig kalauzol bennünket a belvároson, felelevenítve a fennmaradt építészeti emlékekhez, épületekhez fűződő históriákat.

Várostörténeti sétát a múzeum máskor is szervez. Tulajdonképpen innét jött az ötlet, hogy mi is ismerjük meg Zalaegerszeg értékeit úgy, mint mások. Igaz kevesebb sétával. A krónikus sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) ugyanis, ahogy a nevében is bent van, az ízületeket támadja meg, ami nemcsak fájdalommal, de a mozgás beszűkülésével is jár. A világnap fő célkitűzése, hogy felhívja az orvosi, egészségügyi közösség, valamint a lakosság és ezen belül az érintettek figyelmét a ma még gyógyíthatatlan betegségre, a fájdalmas tünetekre, a kezelés lehetőségeire.

Az öt éve megalakult artritisz klub folyamatosan szervez mozgásterápiás foglalkozásokat tagjai számára, akik korábban dr. Szabó József vezetésével mindfulness, vagyis fájdalomkezelési tréningen vehettek részt. A PTE zalaegerszegi egészségtudományi karának gyógytornászhallgatói is a segítségükre vannak. A lábtorna most ért véget, és kezdődik a vibroakusztikus terápia. Ez egy viszonylag újszerű kezelési mód, ami a hangrezgés gyógyító erejét veti be többek között a fájdalomcsökkentés, a mozgásterjedelem fokozása érdekében. Egy gyógytornászhallgató tartja ezt a terápiát is, ami szintén ingyenes és több alkalomból áll.

Megyeri Anna történész, főmuzeológus elsőként a bíróság barokk épületegyüttesére hívta fel figyelmet, amit 1730-1732 között Francz Allio császári hadmérnök és bécsi építész tervei alapján építettek fel, és ami a régi Zala vármegye székházául szolgált. Szó esett Deák Ferenc szobráról, a Sóházról, az 1890-ban takarékpénztárként átadott Göcseji Múzeum épületről, a Mária Magdolna Plébániatemplomról. A klub tagjai ellátogattak az idén 125 éves fennállását ünneplő Arany Bárány Hotel dísztermébe, valamint a Megyeházára.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK