2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A szebb, korszerűbb belvárosért

2018. július 03. kedd, 13:46
Szerző és fotó: Antatl Lívia
Október végére fejeződik be a zalaegerszegi Arany János utca közmű-rekonstrukciója, mely idő alatt a forgalmi rend változásaival is számolni kell az építkezéssel járó egyéb kellemetlenségek mellett. A türelem azonban megéri, mert útburkolatában is teljesen felújított utcát kapnak vissza az ott élők.

Balaicz Zoltán polgármester a sajtóbejáráson elmondta, hogy az Arany János utca közmű-rekonstrukcióját négy ütemben hajtja végre az önkormányzat, melyből az első ütem a Rákóczi utca és az épülő átkötő út között már elkészült. E mintegy 240 millió forintos beruházás mellett további igen jelentős infrastrukturális fejlesztések helyszíne a környék. Ezek egyike a TOP-program keretében 230 millió forint ráfordítással megújuló Vizslapark, ahol szintén megkezdődtek már a munkálatok.

A volt Zalakerámia gyártelep helyén új lakópark épül. A társasházak, valamint a belváros megközelítését szolgálja az az önkormányzati beruházás, amely révén létesítik az új átkötő utat az Arany János utca és a Mártírok útja között. A polgármester ide sorolta egy helyi vállalkozás a Rákóczi Ferenc utca sarkán épülő új telephelyét is, hangsúlyozva, hogy mindezen fejlesztésekkel olyan belváros képe rajzolódik ki, amelyre mindnyájan büszkék lehetnek.

Mintegy két és fél évvel ezelőtt kezdték el tervezni, hogy a belvároshoz méltatlan állapotot megszüntessék ezekkel a fejlesztésekkel, fűzte hozzá Bali Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője. A munka két éve a Rákóczi utca felújításával kezdődött, melynek folytatása az Arany János utca közmű-rekonstrukciója a közel 50 éves vezetékek, bekötések kicserélésével. Az első szakasz már elkészült, most a második ütem zajlik az átkötő út és a Püspöki Grácián út között a Kisfaludy utca kereszteződéséig. Ezen szakasz újracsatornázása érinti az új átkötő utat és az új társasházakat, melyek már az új rendszerre lesznek rákötve.

Mint mondta, itt komoly kihívással néztek szembe a kivitelezők, mert ez a város legmélyebb pontja, így a talajvízzel is meg kellett küzdeniük. A második ütemben a keresztező utcák, (Püspöki Grácián, Lőrinc Barát, Batsányi utcák) átkötése is megtörténik. A harmadik ütemben a Püspöki Grácián út és a Jókai út, a negyedik ütemben pedig a Jókai út és a Platán sor kereszteződéséig végzik el a közművek rekonstrukcióját. Ez utóbbit követően a teljes Arany János utcát újraaszfaltozzák, ahol szükséges szélesítik a pályaszerkezet, és új szegélyt építenek.

Bali Zoltán megemlítette továbbá, hogy az új csatornarendszerre kötik be a kis Vizslaparkban létesítendő pavilont is, ahol a kismamáknak, illetve a parkőröknek alakítanak ki egy-egy helyiséget. Mellé épül az új belvárosi játszótér, melynek felszereltsége, színvonala megegyezik majd a kertvárosi Bóbita játszótérrel. Befejezésül arról beszélt, hogy lakossági kérésre szakemberek bevonásával döntenek a párhuzamos parkolóhelyek jobb vagy baloldali elhelyezéséről az Arany János utcában. A legfontosabb cél, hogy sokkal biztonságosabb legyen itt a közlekedés.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK