2022.06.26., vasárnap - János, PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Téli üzemmód a zalai utakon is

2019. november 08. péntek, 18:20
Szerző és fotó: Antal Lívia
Minden év november 10. napjától az ország teljes területén téli üzemmódra vált a mintegy 32 ezer kilométernyi út üzemeltetéséért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ez idén sincs másként. Így országosan 19 megyei igazgatóságán, 94 mérnökségén és a központi irányításban is 12 órás műszakokban 24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek.

A Magyar Közút vasárnaptól 0-24 órás szolgálatra áll

Zala megyében hat mérnökség közül az egyik Somogy megyében található, mert az M7-es autópálya somogyi szakaszának üzemeltetése is a Zala megyei igazgatósághoz tartozik, kezdte a tájékoztatást Mórocz József igazgató. Zala megyében 136 kilométernyi gyorsforgalmi úthálózatot, 1710 kilométernyi településeket összekötő fő-, mellék- és bekötő utat, valamint 59 kilométernyi, elsősorban hivatásforgalmi kerékpárutat üzemeltetnek. Hozzátette, hogy most fejeződik be az M70-es négysávosítása, ami így teljes hosszban autópálya lesz, várhatóan sokkal kisebb baleseti kockázattal.

 A 2019-2020-as téli időszakban 45 síkosság-mentesítésre és hótolásra alkalmas kombinált gépjárművet, 10 rakodógépet és 28 részben hómaró adapterrel is felszerelt univerzális munkagépet tudnak bevetni. Az elmúlt évben 6 ezer tonna útszóró sót használtak fel. Ebből idén kezdő tételként több mint 11 ezer tonna áll rendelkezésre, ezen felül a kálcium-klorid granulátumból 76 ezer kilogrammot, a kálcium-klorid oldatból 65 ezer litert, az érdesítő anyagból pedig 584 tonnát készleteztek be. Az utóbbit -8 fok alatt használják, amikor a jeges burkolattal a só már nem tud mit kezdeni. Preventív védekezésként több mint 38 kilométeren helyeztek ki hófogó rácsokat, míg 21 kilométeren telepített erdősávok „végzik” ezt a feladatot.

Havazás esetén ütemezetten avatkoznak be: először a gyorsforgalmi utakon, hidakon, felüljárókon és forgalmas főutakon dolgoznak munkagépeik, majd a mellékutakon és bekötőutakon.  Hangsúlyozta: minden emberi és eszköz erőforrásukkal azon lesznek, hogy adottak legyenek a biztonságos közlekedés feltételei. De lehetnek olyan időszakok, hogy mindezek ellenére téliesebb útviszonyok maradnak az egyes utakon. A közút Zala megyei igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy egy munkagép fordulóköre 2-5 óra, mely idő alatt újra havas lehet a burkolat, főleg folyamatos havazás esetén.

A közlekedőktől azt kérik, hogy a hófúvásban, intenzív havazásban érintett területeken még utazás előtt tájékozódjanak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán – www.utinform.hu –, az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről.

A sajtótájékoztatón Anti András rendőr alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a közlekedésrendészeti osztály vezetője a téli vezetésre való felkészülés fontosságára hívta fel a figyelmet. A Látni és látszani országos közlekedésbiztonsági kampányhoz Zala megye is csatlakozott. Arra kérik az autósokat, hogy nyári gumijukat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. Tapadásuk nagyságrendekkel jobb, mint a nyári vagy akár a négyévszakos gumiké, a téli időszakban ezzel a féktávok hossza is érdemben csökkenthető. A kampány alatt a gépjárművezetők térítésmentesen tudják átvizsgáltatni autójuk világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsát, valamint ellenőriztetni látásukat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK