2021.05.17., hétfő - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Templomfelújítás és valódi orgona

2020. július 09. csütörtök, 20:42
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
172 millió forintos ráfordítással megújul a Mária Magdolna plébániatemplom. A beruházás a Modern Városok Program keretében valósul meg. A templom egy további projekt részeként orgonát is kap. Az épület felállványozása megkezdődött, a szakemberek pedig elkezdték a munkához szükséges előzetes felméréseket.

A rekonstrukció részleteiről a helyszínen tartottak sajtótájékoztatót az érintettek. Balaicz Zoltán polgármester bevezetésképpen felidézte, hogy a Modern Városok Program részeként a belvárosban már megújult a plébániahivatal, továbbá a kvártélyház és a levéltár épülete.

Épül az állványzat a nagytemplom körül

A nagytemplom szomszédságában pedig jó ütemben halad a Göcseji Múzeum rekonstrukciója, illetve új múzeumi szárnyként a Mindszentyneum építése. A Mária Magdolna plébániatemplom 172 millió forintból szépül meg. Külön öröm, hogy további 162 millió forintból végre igazi orgona is kerülhet a templomba. Mondhatjuk, hogy ez már több mint egy évszázada jogos igénye a híveknek és a városlakóknak. Egy régi álom válik ezzel valóra.

Balaicz Zoltán, Vigh László, Stróber László és Káldi Dávid az orgona makettjével

Vigh László országgyűlési képviselő hozzátette: fontos, hogy megőrizzük mindazokat az értékeket, amiket elődeink ránk hagytak. Így van ez Zalaegerszeg nagytemplomával is, mely 50 méteres magasságával a város legnagyobb középülete. A műemlékek felújítása nem könnyű feladat, hiszen a korábbi építészeti megoldásokra oda kell figyelni, és a korabeli anyagok pótlása, helyettesítése is sokszor kihívás elé állítja a tervezőket és a kivitelezőket. Szerencsére azonban sikerült tapasztalt szakembereket találni a mostani munkához.

A városrész önkormányzati képviselője, dr. Káldi Dávid örömét fejezte ki mind a felújítás iránt, mind pedig amiatt, hogy egy igazi orgonával gazdagodik a templom. Ahogy fogalmazott: sokaknak megfelel a digitális orgona hangja is, ám a vájt fülűek már régóta vágynak arra, hogy egy valódi hangszer szólaljon meg a templomban. 

A Mária Magdolna plébániatemplom felújítása 1998-ban már elkezdődött. Mint azt Stróber László apátplébános elmondta: akkor 220 millió forintos szerződést kötöttek a Műemlékvédelmi Hivatallal. Az összegből 2002-ig 46 millió forint érkezett meg a templom fejlesztésére, további pénzt azonban nem kaptak. A rekonstrukció így nem a terveknek megfelelően haladt, egy jó része nem is valósulhatott meg. Bár az örömteli, hogy a templom előtt elhaladó többsávos utat sikerült akkor megszűntetni, hiszen a rezgés sok kárt okozott az épületen.

A templom melleti fákat is fazonírozzák majd

A mostani korszerűsítés részint a korábban elmaradt felújítások pótlása, de az azóta keletkezett hibákat is javítják. A munkálatok végeztével még nagyobb szépségében bontakozhat ki a hívek és a járókelők előtt is a templom épülete – fogalmazott az apátplébános. 

A fal sárga színe marad, ám valamivel halványabb árnyalatot kap. A rekonstrukció során a festésen túl, vakolat- és lábazatjavításra kerül sor, de megújulnak a homlokzatdíszek, épületszobrok is. Továbbá több helyen kicserélik a nyílászárókat és szellőzőrácsokat. A projekt részeként járdafelújításra, parkosításra, a külső támfalak, lépcsősorok korszerűsítésére, szükség szerinti bontására is sor kerül.

A szakemberek megkezdték az épület felmérését

Az orgonával kapcsolatban elhangzott: 1998. tavasza óta a zalaegerszegi Mária Magdolna plébániatemplom karzatán digitális orgona van, mely azonban nem méltó a műemléki értékkel rendelkező épülethez. Az igazi hangszer beszerzését egy tudományos dolgozat elkészítése előzte meg, melyet a hangszer diszpozíciójának tervezésével együtt Hajdók Judit orgonaművész- és tervező készített. Az orgona elsősorban liturgikus célokat szolgál majd, ám hangverseny-orgonának is alkalmas lesz. A kétmanuálos, 38 szólóregiszteres és 3 segédregiszteres, mechanikus csúszkaládás orgona minden orgonista által könnyen kezelhető hangszer lesz, telt és gazdag hangszínvilággal. Carl Hesse bécsi mesterre jellemző finom intonációval.

Az egyik oldalon már kész az állványzat

A megközelítőleg 7.7 méter magas, 4.4 méter széles építmény úgy foglalja majd el a karzat középső részét, hogy közben sehol nem „feszül be” a térbe. A hangszert a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra készíti.

A templom külső felújítása várhatóan 2021. elejére készül el, az orgona beépítése majd csak ezt követően veszi kezdetét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK