2023.09.23., szombat - TeklaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tényleg maga lesz a sofőr?

2021. április 20. kedd, 20:09
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az év elején sok utas meghökkenve tapasztalhatta, hogy egy nagyon fiatal, filigrán, lány ül az autóbuszvezető ülésen. A második meghökkenés pedig útközben jött, hogy micsoda jól vezeti a buszt. Kiss Dóra, akkor még csak próbaidős kolléga volt, ezért várni kellett az interjúval.

Lány a vezetőfülkében

Ha nem is sokszor, de néha már rövidebb ideig volt Zalaegerszegen női buszsofőr. Dóra azonban hosszútávra tervez, nagyon tetszik neki ez a munka. 

- Az ember gimnazista lánynak gondol, hogyan kerültél egy ilyen férfias szakmába?

- Az apukám is autóbuszvezető volt, gyerekkoromban sokat utaztam vele, tőle kaptam kedvet. És sosem voltam az a „csajos” lány. Fociztam, kosárlabdáztam, gokart, az extrém sportok érdekelnek meg az autók és a motorok – mondja a 24 éves lány.

Kiss Dóra

- Milyen iskolát választottál ehhez az érdeklődéshez?

- A Ganzba jártam közlekedés szakra. Eredetileg rendőr akartam lenni, aztán mégsem választottam azt a hivatást. Benzinkúton dolgoztam az iskola után, közben pedig letettem az autóbuszhoz való jogosítványt. Ez a korlátozások miatt a szokásosnál hosszadalmasabb volt. És már közben jelentkeztem a Volánhoz, ahol pont volt álláslehetőség.

- Jellemző, hogy jókor vagy jó helyen?

- Általában szerencsés vagyok és kitartó is. Amit szeretnék, amibe belevágok, azt véghez is viszem. És szeretem tökéletesen csinálni. Szeretném. 

- Ilyen könnyen ment?

- Nem. Azért nem egyszerű ilyen nagy járművet vezetni, rutint szerezni időbe telik. Igyekszem biztonságosan vezetni. A pontosságot is szeretem, ehhez tartom magam. 

- Apukád mit szólt, hogy a nyomába lépsz, és hogyan fogadtak a kollégák?

- Eleinte nem örült, de amikor látta, hogy komolyan gondolom, támogatott. Szerencsére a kollégák is nagyon kedvesen fogadtak. Segítenek, bármit kérdezhetek tőlük. Többségüket ismerem is apa révén. 

- A nők többsége nem igazán szereti a járművek technikai részét. Te hogy vagy ezzel?

- Az alap dolgokkal tisztában vagyok és azzal, hogy mikor van szükség szervízre. 

- Lányos dolgaid is vannak azért? Mondjuk főzés?

- Igen, szoktam főzni. Bár az étkezések kicsit összevissza vannak, a beosztásom függvényében. Nekem egyébként nagyon megfelel a változó munkaidő beosztás, nem szeretem a monotóniát. És bár hosszú néha a műszak, van idő azt kipihenni. 

- Hogyan szoktál pihenni, és mik a hosszú távú terveid?

- Szeretek kirándulni. Van egy kiskutyám, vele megyünk sokat. Vagy beülök az autóba és csak megyek. Hosszú távra tervezek a Volánnál, tetszik az egész. Nagyon pozitívak a visszajelzések, az utasok részéről is. Bár sokan meglepődnek még, volt aki meg is kérdezte, hogy „Tényleg maga lesz a sofőr?” Azért a kamion jogosítvány még tervben van. Legyen meg az is. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK