2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Útikalauz modern lokálpatriótáknak

2024. április 08. hétfő, 19:07
Szerző, fotó: Pánczél Petra
A modern lokálpatrióta kritikusan szereti a városát, de mindig a jót keresve, és nem azért szereti, mert az jobb, mint más városok, hanem mert az övé.

Zalaegerszegen járt a Budapest könyv szerzője

Továbbá pártolja az újdonságokat és a kreativitást, kerüli a zsigeri véleményalkotást, a „törzsi gondolkodást” és csak akkor ül autóba, ha feltétlenül szükséges. De az is fontos, hogy a modern lokálpatrióta mindig többet akarjon tudni saját városáról, valamint hogy elfogadja azt a tényt, hogy egy nagyváros természetes létformája a folyamatos változás.

Szakál Eszter, Török András és Tóth Renáta könyvtárigazgató

Mindezek a megfogalmazások Török András művelődéstörténész (a Fortepan online archívum menedzsere) „Budapest könyv” című igazmondó városkalauzának első fejezetében olvashatók. Az útikönyvnek álcázott városportré egy különleges kiadvány, már csak azért is, mert a könyv maga is a folyamatos változást testesíti meg. A szerző egy 1986-os bécsi utazást követően határozta el, hogy útikönyvet ír Budapestről. Olyant, ami a főváros valódi arcát mutatja, nem a kulisszáit. A kötet napvilágot is látott, most pedig már a hatodik kiadást tarthatja kezében az olvasó, hiszen 1986 óta folyamatosan átdolgozta, frissítette, aktualizálta a „Budapest könyvet” az író.

A legújabb változatot a közelmúltban mutatták be a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A szerzővel Szakál Eszter könyvtáros beszélgetett. Megtudtuk: a legújabb változat a pandémia alatt készült. A cél az volt, hogy a szerző kicsit „nosztalgiamentesítse” a korábbi kiadást. Az olvasókat pedig bevezesse az aktuális vizuális és kulináris tudományokba, de persze a főváros építészettörténetébe is. A könyvben a háromdimenziós térképek mellett alaprajzok is találhatók, emellett sok archív fotó gazdagítja a kiadványt, mégpedig a Fortepan gyűjteményéből. Újdonságként több QR-kód került a könyvbe, ami plusz információhoz juttatja az olvasót az Internet segítségével. A szerző elárulta, hogy főleg a könyvtárakban gyűjtött anyagot, böngészve a már meglévő várostörténeti kiadványokat, de az Interneten is sok hasznos dokumentumot talált. Az útikalauzban egyszerre szeretné bemutatni Budapest régi és új (folyamatosan változó) arcát; nemcsak a fővárosiaknak, hanem bárkinek, aki Budapestre érkezik. Fontos számára az is, hogy a fiatalabb korosztályokat megszólítsa, mert az a tapasztalata, hogy nagyon keveset tudnak Budapestről.

Török András városi sétákat is összeállított, melyek szintén olvashatók a kötetben. Többek között a Vár és környéke, a Lipótváros, a Gellérthegy, a Városliget, a Nagykörút és Óbuda is megelevenedik, de nem hagyományos módon, hanem izgalmas, vicces történetekkel fűszerezve az útvonalak látnivalóit. Emellett klasszikus és kortárs szerzőktől, közéleti személyiségektől is olvashatók Budapesttel kapcsolatos szövegek.

A szerző elmondta, hogy a nem budapestiekben is szeretné kialakítani a szülőváros érzést, hiszen a főváros nemcsak azoké, akik ott születtek. A könyv abban is segít, hogy hogyan lehet élvezni egy nagyvárost, legyünk akár turisták, vagy helyben élők. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK