2022.05.24., kedd - Eszter, ElizaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vendéglátás korlátozott keretek között

2020. május 08. péntek, 18:55
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Óvatosan, és a biztonsági követelményeket betartva a héten újraindult az élet Zalaegerszeg belvárosában. Napközben már nagyobb a mozgás, mint az elmúlt időszakban, megnyíltak az éttermek, kávéházak, fagylaltozók is, igaz egyelőre csak a teraszok, kerthelyiségek. Sokan már el is fogyasztották a karantén utáni első sörüket, vagy süteményüket.

- Felmérjük a lehetőségeket, kísérletezünk, gondolkodunk, hogy hogyan lehet biztonságosan üzemelni úgy, hogy közben a vendégek is jól érezzék magukat és a lehető legjobb kiszolgálásban részesüljenek – válaszolta kérdésünkre Tőke Erik, a Díszpinty Gasztrobár tulajdonosa.

Megnyíltak a teraszok, kerthelyiségek

Mint mesélte, az összes vendéglátót és kereskedőt próbára tette az elmúlt időszak. Szerencsések voltak azok, akik hozzájuk hasonlóan házhozszállítással enyhíteni tudtak valamelyest a kieső bevételeken. Jórészt a törzsvendégek rendeltek tőlük, bár egy-két új kuncsaft is megjelent. Mindez így is töredéke az ebben az időszakban megszokott bevételüknek, de hasonlókról számoltak be más vendéglátós ismerősei is – fogalmazott.

Hogy mi lesz az enyhítést és az óvatos nyitást követően?

- Mint az a városban járva jól látszik, nagyon sok hely kinyitott, de sajnos olyanokról is hallunk, akik nem tudják folytatni a vendéglátást. Akik most hozzánk hasonlóan vállalták azt, hogy a teraszon, kerthelyiségben fogadják a vendégeket, azok az előírásoknak megfelelően rendezték át a területet. Kevesebb asztallal, nagyobb térközökkel, így összességében kevesebb vendéggel kell számolni. A szűkösebb lehetőségek miatt célszerű időben asztalt foglalni.

Persze mindezt befolyásolja az időjárás is, hiszen ha több napon át esős, hűvös idő van, akkor a szabadtéri vendéglátás nem igazán működőképes. A tulajdonos azt is elmesélte, hogy bár megfelelő távolságba helyezték az asztalokat és minden vendég után fertőtlenítik is azokat, máris felmerült egy kérdés, amire korábban nem gondoltak: mi legyen a pokrócokkal, ami a hűvösebb tavaszi estéken jól jön. Mint mondta, ezeket most egyelőre félretették, és inkább arra buzdítják a vendégeket, hogy hozzanak magukkal kabátot, vagy akár saját pokrócot is.

- Az első egy-két hét biztos, hogy mindenki számára a tapasztalatszerzéssel, ötleteléssel telik. Sokat tanulunk mindebből, hiszen ez egy teljesen új helyzet a vendéglátósoknak és a közönségnek egyaránt. Reménykedünk benne, hogy nem emelkedik a megbetegedések száma, és ha korlátozott keretek között is, de tudjuk folytatni nyáron is a munkát. Igény úgy látjuk bőven van rá, hiszen már most sok az asztalfoglalás, főleg a hétvégékre. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK