2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Visszaépült a Mérlegház, felavatták a várvédő katona szobrát

2024. május 10. péntek, 16:21
Szerző, fotó: Pánczél Petra
A város napja (május 13.) alkalmából rendezett programsorozat részeként adták át péntek délután Zalaegerszegen a megújult Mérleg teret; az újjáépített Mérlegházzal, valamint Farkas Ferenc végvári vitézt ábrázoló új köztéri alkotásával.

Megújult a zalaegerszegi Mérleg tér

Mint ismert, a régi Mérlegházat 2011-ben bontották el a piac környékének felújítása miatt. Ám azzal az ígérettel, hogy egyszer visszaépítik a belváros régi és sokak által kedvelt épületét. Erre mostanáig várni kellett. Az azóta eltelt időszakban a belvárosrekonstrukcióhoz kapcsolódóan a régészeti feltárások is folytatódtak a piac környezetében, így került elő az egykori végvár észak-nyugati bástyája. Ennek megidézésére épült most új közösségi tér a vásárcsarnok mögötti területen, közvetlenül a visszaépített Mérlegház mellett.

Az új Mérleg tér ünnepélyes avatásán Böjte Sándor Zsolt, a térség önkormányzati képviselője többek között elmondta: örül, hogy a belvárosban egyszerre avathatnak új közösségi teret, parkolókat, valamint egy köztéri alkotást is. Értékeink védelmét pedig jól jelzi, hogy visszaépült a Mérlegház. A városvezetés és a képviselők azért dolgoznak, hogy a zalaegerszegiek szeressenek itt élni, hogy sok fiatal térjen haza szülővárosába tanulmányai befejezése után. Az összetartozást pedig erősíti a történelmi belváros folyamatos megújítása, az épületek óvása, karbantartása. 

Balaicz Zoltán polgármester beszédében szólt a Mérleg tér teljes felújításáról. Mint mondta, az elmúlt hónapokban a régi, romos házakat elbontották, a közműveket felújították, visszaépült a sokak által kedvelt Mérlegház. Farkas Ferenc szobrászművész pedig elkészítette a végvári vitéz szobrát. Az új köztéri alkotással utalnak a vásárcsarnok mögött megtalált egykori végvár bástyájára, de az egerszegi várban szolgáló katonákra is megemlékeznek. A tér és a szobor korhű megjelenítésében segítséget nyújtott a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület, valamint dr. Vándor László nyugalmazott régész, múzeumigazgató is.

Érdekességképpen elhangzott, hogy mikor 2011-ben elbontották a Mérlegházat, a munkálatokhoz kapcsolódó felmérésekben részt vett egy fiatal építészmérnök hallgató is, mégpedig Bali Zoltán. Ő most alpolgármesterként koordinálta a ház visszaépítését.

Az új teret, valamint a „Végvári vitéz és tüzérágyú” című új köztéri szobrot Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja, valamint Balaicz Zoltán, Bali Zoltán, Böjte Sándor és Farkas Ferenc leplezte le.

A rendezvényen megemlékeztek a Városesztétikai Társaság (a VÁRTÁR) egykori ügyvivőjéről, a Zalaegerszegért Díjjal elismert néhai Boda Lászlóról, aki annak idején javasolta, hogy a Mérlegház épüljön vissza eredeti környezetébe.

Az ünnepség keretében elismerő oklevelet kaptak mindazok, akik az elmúlt időszakban hozzájárultak Zalaegerszeg épített örökségének és természeti értékeinek védelméhez. Elismerésben részesült dr. Vándor László régész, az egykori végvár területének felkutatásában és feltárásában végzett munkájáért. Czeglédy András, a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület elnöke, aktív városvédő tevékenységéért, köztük a Mérlegház épületének megőrzésében és korhű megújításában vállalt szerepéért. Továbbá Kummer Gyula városvédő, a kulturális és természeti értékek védelméért folytatott önzetlen munkája elismeréseképpen. Ezenkívül a város fotótörténeti emlékeinek feltárásában, publikálásában, és a Saly család síremlékének védetté nyilvánításában végzett tevékenységéért.

Szintén oklevelet vehetett át dr. Szigethy István ügyvéd, városvédő, egykori országgyűlési képviselő, Zalaegerszeg kulturális, ezen belül is épített örökségének megőrzésében végzett önzetlen munkájáért.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK