2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

ZalaegerSzögek és más szubjektív nézőpontok

2020. július 13. hétfő, 11:49
Szerző: -zm-; Fotó: A.L.; pP
Hogyan viszonyulnak az emberek egy adott közterülethez? Funkciójuknak megfelelően használják-e, vagy sem, jól érzik-e ott magukat, vagy nem? Milyen érzelmeket válthat ki egy városi köztér? Aztán… Maguk az épületek hogyan kommunikálnak egymással? Hogyan látszódnak egymáshoz képest? Mit takarnak el, mi zár be valamilyen szöget, vagy éppen mi tükröződik? Egymáshoz látszólag nem passzoló stílusok, irányzatok is szépen illeszkedhetnek egymáshoz.

Ezek a – társadalmi- és vizuális kommunikációhoz kacsolódó – kérdések vetődtek fel a legutóbbi belvárosi sétán, melyet a Zalaegerszegi Tourinform Iroda és a Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület felkérésére lapunk munkatársa, Pánczél Petra vezetett, úgyis mint a KulTour-Vidék blog működtetője. A sétán a templomtorony volt az irányadó, mint korabeli igazodási pont.

Rendhagyó séta a belvárosban

A találkozóra a buszpályaudvaron került sor, melyet 1965-ben adtak át, és mint többek között elhangzott a tető jellegzetessége miatt indult innen a séta. A deformált négyszögletes betonelemek oldalról háromszögnek látszanak, és ez a „háromszögesség” végig jelen van az autóbuszállomáson. Érdekes rajzolatokat, geometrikus mintákat adva ki a környező házakkal.

Elhanyagoltsága miatt kritikát kapott a volt Centrum és Domus áruházak közötti függőfolyosó alatti lépcsősor, mely elcsúfítja az egész konstrukciót. Holott mindkettő jó adottságú épület, amolyan „átjáróház” jelleggel; összekötve a Kovács Károly teret a Kossuth utcával. Az épületek most kevéssé töltik be ezt a szerepüket. A Domussal kapcsolatban elhangzott: egy jellegzetes minimalista épület is lehetne. Karakterét az üveg határozza meg, ám ennek lényege a keleti áruház igénytelen kirakata miatt elvész. Az egésznek jó hangulatot, új funkciót lehetne adni.

A belvárosi séta a Deák téren folytatódott, amely az eklektika szimbóluma: barokk, modern, posztmodern elemekkel. Historizáló kandeláberek, térkövek, csigavonalú karfával rendelkező padok láthatók itt, melyek egy kis történelmi hangulatot varázsolnak a helynek. Az ide látogatók általában mindig a bíróság épületére, vagy Deák Ferenc szobrára fókuszálnak. Sok ilyen fotó látható a térről. A séta vezetője ezért a hallgatóságnak itt azt a játékos feladatot adta, hogy készítsenek olyan fotót, ami valami más perspektívából mutatja be a teret.

Az útvonal része volt a Göcsej Üzletház is. A vezető szerint az épület nem egy siker sztori: a szűk tér és a parkolási gondok biztos, hogy szerepet játszottak abban, hogy nem vált be belvárosi plázának. Ugyanakkor a Kvártélyház szépen tükröződik benne (ez célja is volt anno a tervezőnek), sőt a műemléki épület továbbra is uralja ezt a tömböt, annyira, hogy az üzletház „létezése” háttérbe szorult. Nem látszik jól a bejárata, nincs meg a nagyobb áruházakra jellemző felvezető/bevezető tér és tágasság-érzés, kicsit zárt a struktúrája, ami kommunikációs szempontból hátrány egy áruháznál.

A következő állomás az Eötvös köz (Millenium tér) és Borbély György köz volt, ami egyrészt a Pedro melletti pici „sikátor” miatt érdekes helyszín. Macskaköves út, kandeláber, régi ablak (ez utóbbit sajnos épp befalazták) adja itt a hangulatot. De a civil kezdeményezés szimbolikus helyszíne is a Millennium tér: itt került felállításra Fischer György Országépítő szobra. A Millenniumra kiírt szoborpályázaton annak idején a képzőművészeti lektorátus Fischer művét javasolta nyertesnek, az önkormányzat viszont a Seres-Szórádi alkotópáros István szobrának felállítását fogadta el, amely Csácsba került. Emiatt a 2000-es évek elején összefogás és gyűjtés indult Fischer „Istvánjáért”, ami végül 2002-ben a Millennium térre kerülhetett.

Végül a Kerámia utcát is meglátogatták az érdeklődők. Ez egy csendes negyed, új lakóparkkal, két gyár (a Color és a kerámia- és kályhagyár) lebontása után. A templomtorony helyett a tűzoltótorony kerül itt már a képbe. A hely azonban egyelőre átmeneti, képlékeny állapotban van. Kissé kopár. Még nem tudni milyen lesz a végső formája. Az jó, hogy utak nyíltak, sétány vezet a Vizslapark és a Rákóczi út felé, hiszen ezzel átjárhatóbb lesz a belváros. Az efféle nyitás pedig egyfajta pozitív kommunikáció.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK