2020.10.22., csütörtök - El?dZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalaigrice összetartó közössége

2018. december 12. szerda, 18:42
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Zalaigricén a 122 lelkes, takaros kis községben arra törekszünk, hogy a falusi létből adódó hátrányokat folyamatosan leküzdjük, és miközben megőrizzük azt a békét, azt a harmóniát, azt a nyugalmat, amit csak egy összetartó közösség kínálhat – mesélte Horváth Gyöngyi, a megye szívében található, bájos zalai falucska polgármestere.

– Idén sikerült újra beindítani a START mezőgazdasági munkaprogramot, amelyben változó létszámban foglalkoztattunk helyi munkavállalókat. Háromhektáros területen szinte mindenféle zöldséget és krumplit is termelünk. Ezek egy részét kiosztjuk a lakóinknak, egy részét a Pacsai általános iskola konyhájának adjuk, egy része pedig a közösségi rendezvényeinken kerül az asztalokra. Sok helybélinek kiemelten fontos ez a közmunka program, így lobbizunk azért, hogy folyamatos pénzkereseti lehetőséget biztosítsunk minél többek számára a jövőben is. A programhoz kapcsolódva beszereztünk egy fűnyíró traktort, amellyel a közterületeinket sikerült folyamatosan rendben tartani. A munkálatok további könnyítése érdekében később hótoló, járdatakarító és egyéb csatlakoztatható eszközt is szeretnénk hozzá vásárolni.

A közalapítványunk támogatásával volt farsang, húsvéti kézműves foglalkozás, gyermeknap, és az újraélesztett, régi hagyományt követő búcsú ünnepét is sikerrel megtartottuk. A gyerekeknek még láda vasúttal és egyéb ügyességi játékkal is kedveskedtünk. Az összes nemzeti és állami ünnepünkre gondot fordítottunk és a tőlünk elszármazottak augusztus végi, szüreti mulatsággal egybekötött találkozóján már kétszáznál többen ünnepeltünk. A fiatalok ez alkalomra felajánlottak saját tenyésztésű birkát a pörkölt főzéshez, az idei évben ide költözött házaspár hamburgert készített, valamint a helyi lányok meglepetés műsorral is készültek. A temetőben a világítást is modernizáltuk és a ravatalozó épületét is felújítottuk.

A polgármesteri hivatal épületét kívül-belül részben újjávarázsoltuk. Még a melléképület rekonstrukcióján is sikerült túljutni. Szigetelés, új burkolat, nyílászáró csere is része volt a projektnek. Harmincnyolc köbméter tűzifát a szociális tűzifaprogram részeként nyertünk pályázaton, ezt egészítettük ki vásárlással illetve az önkormányzat tulajdonában lévő befásult területeken lévő fa kivágásával. Pálfi László vállalkozó segítségével  kiszállítottuk, mely a falu összes háztartását érintette.
A 88 esztendős Mihalik Pálné, akihez a riportkészítés időpontjában érkezett a térítésmentesen átadott kisteherautónyi szociális tűzifa-kérésünkre felsorolta, hogy mi mindent kapnak a falu lakói. Karácsony előtt élelmiszer csomagot, nyáron burgonyát, hagymát és zöldségféléket. Állította: a falugondnoki és a szociális ellátó szolgálat is folyamatos segítséget kínál a mindennapokban. A fő utcai árkok, járdák is mindig tiszták, gondozottak. Advent vasárnapjain lélekemelő gyertyagyújtással készülünk Jézus születésének ünnepére, de a Mikulás is házhoz menve látogat meg minden gyereket, így ők nemcsak a tanév végén kapnak jutalmat.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK