2024.04.16., kedd - CsongorZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A nemzeti összetartozás jubileumán

2016. szeptember 03. szombat, 12:08
Szerző: –liv – Fotó: AL
Marosvásárhely és Zalaegerszeg testvérvárosi kapcsolatának 20 éves jubileuma alkalmából Czirék Lajos festőművész és Duha László fafaragó képzőművész alkotásaiból nyílt tárlat Jubileum címmel a zalai megyeszékhelyen.

Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármester megnyitójában felidézte, hogy 1996 őszén Zalaegerszeg közgyűlése és Marosvásárhely tanácsa úgy döntött, hogy a két város együttműködését hivatalossá teszi. Mint fogalmazott, az immár húsz évre visszanyúló kapcsolat kiváló együttműködés jellemezte az oktatás, a kultúra és a sport területén, ami nemzeti összetartozás érzését erősítette. Marosvásárhely székely kaput állított Zalaegerszegen, majd a zalai megyeszékhely Wass Albertnek emelt szobrot, emlékeztetett a korábbi történésekre. Kiemelte, hogy a hivatalos együttműködés mellett fontos a baráti kapcsolatok ápolása, mely missziót a 2000-ben megalakult Marosvásárhely–Zalaegerszeg Baráti Társaság tölti be.

Cseh Gábor, a Marosvásárhely–Zalaegerszeg Baráti Kör Egyesület elnöke elmondta, a testvérvárosi kapcsolat krónikájának összeállításakor történelmi utazáson ment át, melyre jó érzés visszaemlékezni. A tisztelet, szeretet, barátság és nemzeti összetartozás érzése a jövőben is szoros szálakkal fűzi egymáshoz a két várost.

A köszöntőket követően Nemes László festőművész méltatta a két marosvásárhelyi alkotó munkásságát a tárlatnak helyet adó Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. A megnyitón részt vett dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg korábbi polgármestere, a testvérvárosi szerződés akkori aláírója, valamint Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Vigh László országgyűlési képviselő. A később a polgármesteri hivatal előtti téren felavatták a két város kőlapcímerét, este a Domahidi Kvartett lépett fel a hangversenyteremben

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK