2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A parkettától a fénytechnikáig

2020. február 17. hétfő, 21:27
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Megújul a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem teljes padlózata, fénytechnikája, valamint a vizesblokkok és az öltözők. Egy TOP pályázatnak köszönhetően, mintegy 33 millió forint értékű felújítás kezdődött az épületben.

A részletekről sajtóbejárás keretében számoltak be az érintettek. Balaicz Zoltán polgármester bevezetésképpen elmondta: Zalaegerszeg 20. századi építéstörténetének egyik remeke a zsinagóga. 1903-ban kezdték meg építését Stern József tervei alapján, Morandini Tamás építőmester irányításával. Külleme azóta valamelyest megváltozott, hiszen az egykori imaház körüli kerítés eltűnt, az épületet pedig bővítették.

 Felújítások a hangversenyteremben

A parkettát már felszedték

Vallási funkciója a 2. világháború tragikus eseményei miatt megszűnt; az izraelita közösség létszáma 1945 után már nem volt akkora, hogy hitéleti célból működhessen a ház. Sokáig kihasználatlanul, méltatlanul állt a városközpontban.

A városi tanács 1960-ban vásárolta meg 400 ezer forintért az épületet a Magyar Izraeliták Országos Szövetségétől. Felújítására azonban csak 1983-ban került sor, Pelényi Gyula építész tervei alapján. Keleti részéhez ekkor építettek kiszolgálóhelyiségeket, és ekkor bontották el a kerítést is. Egy évvel később készültek el a ma is látható színes ablakok, és a díszes csillárok. Mint Városi Hangverseny- és Kiállítóterem 1983. szeptemberében nyitotta meg kapuit. Azóta is rangos kiállításoknak, koncerteknek és más kulturális eseményeknek ad otthont.

Dr. Káldi Dávid, Balaicz Zoltán, Flaisz Gergő és Tóth László a sajtóbejáráson

A polgármester hozzátette: az elmúlt évtizedek sem múltak el nyomtalanul, az intézmény ismét felújításra szorul. Bár 2006-2016 között kisebb infrastrukturális fejlesztésekre (csapadékvíz elleni szigetelés, oldalsó bejárati ajtók cseréje, födémfelújítási munkálatok, önálló fűtési rendszer kialakítása) azért sor került. A TOP program részeként a következő hetekben megvalósul a nézőtéri padlózat teljes cseréje, ezenkívül felújítják a vizesblokkot, az öltözőt, de látványos fénytechnikával is gazdagodik a hangversenyterem. A projekt egyik elemként pedig részlegesen akadálymentesítik is a házat; úgy, hogy az örökségi értékek ne sérüljenek. A pályázati forráson túl – önkormányzati támogatással – festésre is sor kerül a nyár folyamán.

A most zajló legnagyobb munka, vagyis a parkettacsere március elejéig lezajlik. Addig nem lesz nagyobb rendezvény a zsinagógában, csupán a karzat kiállítása látogatható – mondta Tóth László intézményegység-vezető. Azt követően azonban a terveknek megfelelően folytatódnak az intézmény programjai.

Átmenetileg letakarták a karzatot. A projekt részeként a fénytechnika is megújul

A sajtótájékoztatón jelen volt dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő, valamint Flaisz Gergő, a Keresztury-intézménykomplexum vezetője, akik szintén üdvözölték a felújítást. Elhangzott: az egykori zsinagóga építészetileg is, a benne zajló rendezvények miatt pedig művészetileg is kiemelkedő értéke a városnak. Felújítására, megőrzésére mindig gondot kell fordítani. 
 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK