2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Adatbázist épít, kiadványt is szerkeszt

2020. október 18. vasárnap, 20:06
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A Magyar Levéltárosok Egyesületének elismerésében részesült Elekesné Bíró Bernadett, az MNL Zala Megyei Levéltáránk munkatársa. A Dóka Klára-díj II. fokozatát a közelmúltban vehette át a fővárosi levéltárban megrendezett ünnepségen.

 Elismerés a zalaegerszegi levéltár munkatársának

A három fokozatból álló szakmai díjat 2013-ban hozta létre a levéltárosokat tömörítő országos egyesület. Az elismeréssel azokat a kollégákat jutalmazzák, akik huzamosabb időn át, kimagasló szakmai munkát végeznek a levéltárügy területén. Az első fokozattal a felső-, a második fokozattal a középfokú végzettséggel rendelkezőket díjazzák, a harmadik fokozat pedig azoknak jár, akik nem levéltárosként, hanem restaurátorként, könyvtárosként, vagy gazdasági, ügyviteli (satöbbi) feladatokat ellátva dolgoznak valamelyik hazai intézményben. 

Elekesné Bíró Bernadett az érettségit követően, 1987-ben került a Zala Megyei Levéltár titkárságára igazgatási-ügyviteli munkatársként. Mint azt lapunk érdeklődésére elmondta, akkor még Simonffy Emil volt az igazgató és dr. Gyimesi Endre a helyettes vezető.

Elekesné Bíró Bernadett (Forrás: archivportal.hu)

- Ahogy beléptem, a levéltári légkör egyből megfogott. Nemcsak maga a közeg, hanem a régi iratok szellemisége, titokzatossága is – fogalmazott.

A kezdetek óta többféle képzésen is részt vett, elvégzett egy számítástechnikai szoftverüzemeltető tanfolyamot, majd segédlevéltárosi képesítést szerzett. Ma már többek között iratkezeléssel, adatbázis-építéssel, sőt kiadványszerkesztéssel is foglalkozik. Nevéhez köthető például a Zalaegerszegi Füzetek sorozat nyomdai előkészítése.
Mint mondja, a levéltár kutatószolgálatát és ügyfélszolgálatát sokan keresik fel, így a céljuk az, hogy minél több anyag az online térben is elérhető legyen. Ezt szolgálja többek között a folyamatos adatbázis-építés. Ugyanilyen fontos, hogy minél gyorsabban ki tudják szolgálni azokat az ügyfeleket, akik különféle jogi-, ingatlan- vagy hagyatéki iratokkal kapcsolatban keresik fel a levéltárat, ezért a dokumentumok rendszerzése is kiemelt feladat.

A mostani elismeréssel kapcsolatban azt mesélte: nemcsak örült, hanem nagyon meg is lepődött, mikor megérkezett az értesítés arról, hogy idén ő is a díjazottak között van.

- A járvány miatt az idei egy nagyon furcsa és nem minden szempontból pozitív esztendő, ezért nagyon örültem az elismerésnek. Semmit nem tudtam arról, hogy a levéltár vezetése felterjeszt a díjra, pláne mert a jelölés – mint utóbb kiderült – még a tavaszi karantén idején történt. A kollégáknak ezúton is nagyon köszönöm, hogy gondoltak rám, nagyon jó érzés.

Molnár András levéltárigazgató érdeklődésünkre hozzátette: Dóka Klára-díjat a Zala Megyei Levéltárból még nem kapott senki, ezért különösen örülnek, hogy a szakmai grémium most befogadta a javaslatukat. A zalaegerszegi levéltárosok közül legutóbb 2009-ben részesült Pauler Gyula-díjban az azóta elhunyt Kapiller Imre. Elekesné Bíró Bernadett már több mint harminc éve látja el magas színvonalon és példaértékűen a feladatait. Nélkülözhetetlen és kreatív munkatárs, ezért is jelölték a szakmai elismerésre.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK