2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az elmaradt darabokat is műsorra tűzik

2020. június 20. szombat, 14:57
Szerző és fotó: Antal Lívia
Nyolc nagyszínpadi előadást mutat be és műsorra tűzi a járvány miatt elmaradt darabokat is a 2020/2021-es évadban a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, hangzott el a társulat évadzáró ülésén, amelyen a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársaikat díjakkal ismerték el.

Évet értékelt a Hevesi Sándor Színház

Ecsedi Erzsébet a Máriáss-díjjal, mellette Besenczi Árpád direktor

A 2019/2020-as évadban eredetileg 252 előadást játszott volna a társulat, amelyből március 11-ig, a veszélyhelyzet kihirdetésig 162 előadást teljesítettek, 96 előadás pedig elmaradt, kezdte tájékoztatóját Besenczi Árpád igazgató. A megtartott előadásokra több mint 53 ezer néző váltott jegyet, a bérletesek száma megközelítette a 11 ezret. Összes bevételük 152,4 millió forintot tett ki, míg az elmaradt bevétel 29-30 millió forintot. Mint mondta, a járvány a színházat is példanélküli helyzet elé állította, ahogy az országot és az egész világot. De helytálltak, a színház is kivette részét a védekezésből. A varroda munkatársai több mint 3 ezer arcmaszkot készítettek, más színházi dolgozók az arcpajzsok összeállításában vettek részt, a színművészek pedig a kórház udvarán adtak köszönetkoncertet május 9-én.

A 2020/2021-es évadban az első premier a Sose halunk meg című zenés játék lesz, Koltai Róbert rendezésében és főszereplésében, október 9-én. A veszélyhelyzet kihirdetése miatt ez az egyik darab, ami elmaradt. Október 22-én Ray Cooney Kölcsönlakás című vígjátékát mutatják be Besenczi Árpád rendezésében. December 4-én Vajda Katalin Legyetek jók, ha tudtok című színdarabját láthatja a közönség. A Luigi Magni és Bernardo Zapponi azonos című filmjéből készült darabot Moravetz Levente rendezi. A nagyszínpadon 2021 januárjában lesz látható Rákosi Viktor és Nemlaha György Elnémult harangok című színjátéka Szilágyi Tibor rendezésében, megemlékezve a Trianoni békediktátum 100. évfordulójáról. A Kőszívű ember fiai című történelmi színmű főpróbája március 11-én volt, de bemutatóra a járvány miatt már nem kerülhetett sor. Jókai Mór regényének színpadi adaptációját 2021. március 13-án, díszelőadáson mutatják be. Az évadot Szakcsi Lakatos Béla és Csemer Géza Cigánykerék című musicaljével zárják áprilisban, amit Böhm György állít színpadra Bakó Gábor koreográfus segítségével.

A Lázár Ervin-program keretében két ifjúsági darabot terveznek. Szeptember 16-án Farkas Ignác rendezésében mutatják be a Félőlény című zenés mesejátékot. 2021 februárjában lesz látható a Fekete István Vuk című regényéből készült mesemusical, amit Tompagábor Kornél állít színpadra. A stúdiószínpadon Mihály Péter rendezésében a zalai származású Szálinger Balázs Becsvölgye című színművét mutatják be.

Továbbra is műsoron marad a Sóska, sültkrumpli című előadás, amit a nyíregyházi VIDOR fesztiválon is bemutatnak augusztus 26-án. A Vigyázat, csalók! című bűnmegelőzési programmal összekapcsolt utazó darabjuk, valamint a Csontketrec című Tantermi Deszka-előadás is része a repertoárnak. Pótolni szeretnék a Tóték című bérletes előadást, és a két bérletszünetes Oscart is a 2020/2021-es évadban.

Besenczi Árpád végül kiemelte, a színház lényege az előadás és a néző, a közös együttlélegzés. Ezért bízik abban, hogy ősszel a megszokott módon indulhat a színházi szezon.

Az évadzárón kiosztották a színház díjait. A sor Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos kezdte, aki különdíjat adott át Debrei Zsuzsanna színésznőnek. A nézők online szavazati alapján Közönség-díjban részesült Ecsedi Erzsébet, amit Siklósiné Judit adott át. Az Aase-díjas színművész a Máriáss-díjat is kiérdemelte. A Máriáss-plakettet Béres János szobrászművész készítette. A Színházbarát Kör díját Iványi Ildikó adta át Lőrincz Nikol Soós Imre-díjas színművésznek. Az Arany Deszka-díjat a varroda kapta, a Forgács-gyűrűt pedig Rákosa Tibor műszaki vezetőnek ítélték oda. Nívódíjban Urházy Gábor László színművész, Pro Theatro-díjban Székely Tibor anyagbeszerző, Cserebogár-díjban Mikita Zsuzsanna Lilla rendezőasszisztens részesült. Bellus Attila, mint a legtöbbet játszó színművész, Terminátor-díjat vehetett át. Buday Mihály az általa alapított Buday Art-díjjal és festményével Tubolyné Kocsis Éva fodrásztár-vezető munkáját köszönte meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK