2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az univerzum színei

2020. március 15. vasárnap, 18:42
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Aki valaha is olvasott Kosztolányi verset, vagy prózát, talán nem ismeretlen előtte az „égbolt-kék folt” hasonlat. És úgy általában is megfigyelhető, hogy az író műveiben sokszor szerepel az ég „halavány” kékjére utaló szín. Hogy az eget honnan nézvést, és milyen eszközzel látjuk kéknek, az más kérdés. Pláne, hogy manapság már ezen túlmenően az univerzum színeivel is megismerkedhetünk.

A napokban nyílt meg a Keresztury VMK Gönczi Galériájában a Csillag-Képek 2019 című asztrofotó-kiállítás. A Magyar Asztrofotósok Egyesülete és a Vega Csillagászati Egyesület (VCSE) által szervezett tárlaton a tavalyi év legkiválóbb asztrofotóiból láthat ízelítőt a közönség. Vagyis az amatőr csillagászat egyik legdinamikusabban fejlődő területe mutatkozik be Zalaegerszegen. Kosztolányi líráját összekapcsolni a 21. századi tudomány és technika módszereivel elsőre talán bizarr, ám, mint az a kiállításmegnyitón kiderült, annyira talán mégsem alaptalan. Hiszen azért itt a művészet is szóba jön…

Asztrofotókból nyílt kiállítás

Csillag-képek a Gönczi Galériában

Francsics László, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke elmondta: egy objektív és szubjektív műfajról van szó. Objektív, mert tudományos tényeket gyűjt össze és mutat be a legmodernebb eszközök segítségével. Ám szubjektív is, hiszen lelkünkre, érzelmeinkre egyaránt hat a látvány. És egy-egy fotó kapcsán szinte mindenkinek más-más gondolat jut eszébe. A képek esztétikai értékéről már nem is szólva. Az asztrofotók ereje épp abban rejlik, hogy az univerzum objektív leképezését szubjektív élménnyé alakítja. Azaz tudomány is, és művészet is egyszerre. 

Sőt, az elnök szerint még ezeknél is több, hiszen az emberi szem az eget, illetve az univerzumot csak korlátozottan tudja érzékelni. Speciális eszközökkel azonban egy olyan különös világ tárul elénk, amit máshogy sosem láthatnánk meg, hiszen a szemünk a földi körülmények befogadására alkalmas. Mi sosem látnánk ilyen színekben a kozmoszt. A távcsövek és a bolygók megfigyelésére, fotózására alkalmas objektívek, illetve a képek megjelenítéséhez szükséges számítógépek segítségével azonban elénk tárul az univerzum szépsége. És mint az a kiállításon is jól látható a kék szín csak egy a sok közül. Többek között a csillagködök és galaxisok, a sarki fény, a naprendszer és annak égitestjei is kibontakoznak a maguk pompájában és valóságában. 

Csizmadia Szilárd és Francsics László

A kiállításmegnyitón az is elhangzott, hogy a magyar asztrofotózás kiemelkedő helyet foglal el a nemzetközi szakmai mezőnyben. Több olyan felvétel is látható a tárlaton, ami az asztrofotósok világversenyén rangos díjat kapott. A mostani kiállítás anyaga – melyet tavaly Budapesten is bemutattak – egy nyílt pályázat eredményeképpen jött létre. De egy egész közösség érdeme is a kollekció, hiszen ez a fajta fotózás nemcsak egyéni tevékenység, hanem közösségi foglalkozás is. Csak a csoportos munka által lehet nemzetközileg is elismert eredményeket elérni. Ezért is jött létre a szakmai egyesület – fogalmazott az elnök.

A tárlatnyitó után előadásra is sor került: dr. Csizmadia Szilárd kutató csillagász a tavalyi év fizikai Nobel-díjáról, valamint a magyar amatőrcsillagászok asztrofotóiról beszélt. A rendezvényen Bánfalvi Péter amatőrcsillagász, a VCSE elnökségi tagja mondott köszöntőt.

A kiállítás április 4-ig tekinthető meg.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK