2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elhunyt Kapiller Imre

2018. szeptember 19. szerda, 17:55
Szerző: -pet-; Fotó: pP (archív)
Hatvanöt éves korában váratlanul elhunyt Kapiller Imre, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának Pauler Gyula-díjas, nyugalmazott levéltárosa – adta hírül az intézmény szeptember 13-án.

Kapiller Imre 1953-ban született Szombathelyen, gimnáziumi éveit Győrben töltötte, majd a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerzett népművelés-könyvtár szakos diplomát. A Zala Megyei Levéltárban 1975-ben kezdte meg a munkát, amit nyugdíjba vonulását követően (2016) sem hagyott abba. Élete utolsó pillanatáig dolgozott, jó tanácsaival és precíz anyaggyűjtéseivel segítve az intézmény kutatószolgálatát felkereső diákokat, tanárokat, amatőr kutatókat is.

(ZalaMédia archív)

Bár a nagy sajtónyilvánosságot kevésbé kedvelte, neve mégis sokszor szerepelt a helyi médiumokban, hiszen számos konferencia előadóját, valamint helytörténeti kiadványok szerkesztőjét, szerzőjét tisztelhettük benne. Kutatási területe széles – és korszakokon átívelő – spektrumon mozgott: Zalaegerszeg mezővárosi múltjával éppúgy foglalkozott, mint a zalai kisnemesség történetével, vagy a megye és a város zsidó társadalmának múltjával. De nagy szerepe volt az 1956-os forradalom zalai eseményeinek feltárásában is. A város első írásos említésének 770. évfordulójára, 2017-ben megjelent Zalaegerszeg története című képes albumban például a török kiűzésétől egészen az 1848-as forradalomig foglalta össze egy hosszabb tanulmányban a város múltját.

Halálával kevesebb lesz Zalaegerszeg tudományos és kulturális élete. De a délutáni „városkép” is; ahol rendre feltűnt jellegzetes, bandukoló figurája, kezében az elmaradhatatlan cigarettával. És minden bizonnyal sokaknak hiányozni fog az a rá jellemző – homlokához emelt, tisztelgő – kézmozdulat is, amivel ismerőseit üdvözölte, néhány humoros megjegyzés kíséretében.

Kapiller Imre temetése szeptember 20-án, 10 óra 30 perckor lesz a Göcseji úti temetőben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK