2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elkészült az alkotóház galériaszintje

2020. március 01. vasárnap, 12:02
Szerző és fotó: Antal Lívia
Elkészült a zalaegerszegi Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház új épületrészének galériaszintje, ahol Makovecz Imre zalai munkásságát bemutató tablótárlat, valamint Szelestey László néprajzkutató hagyatéka kapott helyet.

Két zalai kiemelkedő munkásságának ad helyet

Az átadás alkalmával Balaicz Zoltán polgármester úgy fogalmazott, hogy a Gébárti-tó környékén sorra válnak valóra a kezdeményezők álmai, melyek megvalósításához az önkormányzat is szívesen csatlakozott. Ezek közé tartozik a Makovecz Imre (1935-2011) vázlatrajza alapján felépített Boldogasszony-kápolna, a kézművesek háza mellett kialakított Kárpát-medencei sírjeleket bemutató emlékpark, valamint a Gébárti-tóhoz vezető kiépített kerékpárút, amit ugyancsak tavaly adtak át. Időközben játszótér is létesült. A beruházások folytatódnak, maga a tó is körbejárható, körbebiciklizhető lesz. A már megvalósult fejlesztések összértéke 772 millió forint, jelezte.

Ebbe beletartozik a gébárti kézműves alkotóház 135 millió forintból felépített új kör alakú épületszárnya, amelynek földszintjén végleges helyre kerülhetett az 1976-ban készült honfoglalás kori jurta. Az új szárnyat tavaly augusztusban adták át. A felső szint kialakítása akkor elmaradt, melynek befejezéséhez az önkormányzat nyújtott anyagi fedezetet. Kiemelte, a kulturális hagyaték bemutatását szolgáló fejlesztést közösségi összefogás kísérte: egy helyi cég televíziót adományozott, ami interaktív kiállítások megrendezését is lehetővé teszi a galériában.

A rendezvényen Sáros László György DLA, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi tagja méltatta a magyar organikus építészet mesterének szellemi örökségét. Az alapítvány által adományozott tablók kapcsán úgy fogalmazott, hogy ezek a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész életművének csak kicsi szegmensébe, de egyúttal nagyon fontos fejezetébe adnak betekintést. A mester zalai munkásságát felvonultató 12 tablón többek között a lendvai Művelődési Ház, a zalavári Millenniumi Emlékmű, a pethőhenyei katolikus templom, valamint a zalaegerszegi Boldogasszony-kápolna látható, melynek építését Fülöp Tibor építész egy rövidfilm alapján mutatta be.

Prokné Tirner Gyöngyi, a gébárti alkotóház szakmai vezetője Szelestey Lászlóról (1943-2013) a következőket mondta: szellemisége továbbél ránk hagyott örökségében, a magyarság tárgyi anyanyelvét reprezentáló gyűjteményében, a leírt gondolatokban, a tanítványok sokaságában. Köszönetét fejezte ki lányának, Szelestey Magdolnának, hogy átadta édesapja a pásztorélethez kapcsolódó, Dunántúlon gyűjtött, fából faragott használati tárgyait az alkotóház számára.

A galériaszintet megközelítő közösségi térben berendeztek egy szakkönyvtárt, amelynek segítségével a Szelestey-gyűjtemény kutathatóvá vált a látogatók előtt. Az alsó szinten nemezkészítők munkáiból nyílt időszaki tárlat A birkák gyapjából címmel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK