2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emléktábla Siklósi Vilmosnak

2023. október 01. vasárnap, 19:56
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Siklósi Vilmos (1947-2020), a megyeszékhelyi zsidó hitközség egykori vezetője, a város kulturális életének jelentős támogatója, többek között a színház mecénása is volt. Ennek okán tiszteletére emléktáblát emeltek a teátrum nézőtéri büféjében. Az idei első premier előtt kisebb megemlékezés keretében leplezték le a Béres János szobrászművész domborművét a családtagok, barátok társaságában.

Halálának harmadik évfordulóján emlékeztek meg színházpártóló tevékenységéről

Siklósi Vilmos budapesti születésű, végzettsége szerint agrármérnök, aki 1971-ben költözött feleségével Zalába, és gyermekeik már itt születtek. A Zalaegerszegi Zsidó Hitközséget 1995 óta vezette, mely révén a város kulturális életében egyre nagyobb szerepet vállalt a szervezet. Siklósi Vilmos és felesége Judit, mecénás tevékenysége közül kiemelkedik a színház pártolása.

Besenczi Árpád, Béres János és Siklósi Judit

Az örökös tagok bronz plakettjét ők támogatták, illetve az évente a közönség által megválasztott legjobb színészek számára is díjat hoztak létre, melyet először 2002-ben adtak át az „Indul a bakterház” bemutatója alkalmával. Tevékenységükért 2012-ben a várostól „Kultúra mecénása” díjat érdemeltek ki. Egy évvel később a színház is kifejezte hivatalos köszönetét egy másik elismeréssel. Most, Siklósi Vilmos halálának 3. évfordulója alkalmából immár egy dombormű is emlékezteti a színházlátogatókat az egykori pártoló személyére. 

Az ünnepségen dr. Besenczi Árpád színházigazgató idézte fel a 73 éves korában elhunyt barátja életútját, illetve tolmácsolta Béres János szobrászművész szavait. Siklósi Judit köszönetét fejezte ki az emléktábláért, a tisztelet és szeretet jeléért.

A rendezvényen közreműködött Farkas Ignác színművész, aki Siklósi Vilmos két saját szerzésű verést adta elő. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK