2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Épületfelújítás és modern belső terek

2021. január 14. csütörtök, 19:21
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Teljes homlokzatfelújítás, tetőjavítás, nyílászárócsere, szigetelési- és gépészeti munkálatok. Többek között ezekből az elemekből tevődik össze a „Göcseji Múzeum felújítása és kiállítótereinek fejlesztése” projekt. Mint azt az elnevezés is jelzi, az építészeti munkákat követően új belső tereket is létrehoznak, ahol modern, 21. századi kiállításokat alakítanak ki.

Sajtóbejárás a Göcseji Múzeumban

A kivitelezési munkák jó ütemben haladnak, melyet sajtóbejárás keretében tekintett meg Vigh László országgyűlés képviselő, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Kostyál László múzeumigazgató, Böjte Sándor Zsolt, a térség önkormányzati képviselője, valamint dr. Kovács Gábor főjegyző, projektfelelős.

A polgármester elmondta: a városnak kevés műemléki épülete van, a meglévőket próbálják megőrizni és felújítani az utókor számára. A Göcseji Múzeum épülete 1890-ben épült, rehabilitációja már régóta esedékes. A projekt célja az, hogy az épített örökség felújítása, a kiállítások modernizálása révén a város turisztikai vonzereje növekedjen. Kiszolgálva a 21. századi látogatói igényeket. Az összesen 1 milliárd 850 millió forintos beruházás túlnyomó többségét egy TOP pályázatból fedezik, ám az állam is támogatja a fejlesztést, a Modern Városok Program keretében.

A projekt révén sor kerül a Göcseji Múzeum épületének állagmegóvására, a homlokzat rekonstrukciójára, fűtéskorszerűsítésre, szigetelésre és a gombásodás megszüntetésére. A belső térhasználat ésszerűsítésével átláthatóbb látogatói útvonalak jönnek létre. A megújult kiállítások bemutatják majd a megye- és a város történetét, de Németh János, Kisfaludi Stróbl Zsigmond, Fekete György munkássága is a közönség elé kerül. Az új múzeumi szárny megépítése pedig lehetőséget ad arra, hogy Mindszenty József életét és munkásságát is jobban megismerhesse a látogató.

A Göcseji Múzeumban multifunkcionális közösségi terek is kialakításra kerülnek, ahol időszaki kiállítások, vándorkiállítások, előadások, civil- és magánrendezvények szervezésére, lebonyolítására is lesz lehetőség. Az idei év második felében az építészeti munkákat befejezik, ezt követően kerül sor a belső terek kialakítására, a kiállítások berendezésére. A múzeum 2022-ben nyílhat meg a látogatók számára.

Nincs Zalaegerszegen olyan régi épület, melyet le kellene bontani. A városvezetésnek az a szándéka, hogy minél több várostörténeti értéket felújítson – fogalmazott Vigh László. Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő az elhangzottakhoz hozzátette: örül, hogy a belvárosban nagyon sok beruházás zajlik, hiszen így megújulhatnak a régi, impozáns épületek. Ezek mind hozzájárulnak a városkép javításához és kulturális vonzerőt jelentenek.

Dr. Kostyál László elmondta: Zalaegerszeg történetében nem volt még ilyen intenzív városfejlesztés, öröm, hogy a Göcseji Múzeum is részese lehet modernizációnak. A pandémia és az építkezés miatt most csak virtuálisan tarják a kapcsolatot a múzeumbarátokkal, remélik azonban, hogy az év második felétől már tarthatnak néhány rendezvényt. Mire pedig megnyílik a múzeum, talán a járvány is véget ér, és nem lesz semmi akadálya annak, hogy a megszépült intézményben folyamatosan fogadják a látogatókat.  

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK