2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Évadnyitó a bábszínházban és a színházban

2022. augusztus 30. kedd, 19:46
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Griff Bábszínház és a Hevesi Sándor Színház is évadnyitó társulati ülést tartott augusztus végén. Mindkét eseményen részt vett Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő, akik amellett, hogy jó munkát és sikeres évadot kívántak a színészeknek, az előttünk álló nehézségekre is felhívták a figyelmet.

Változatos előadások, gazdasági nehézségekkel

A bábszínház igazgatója, Szűcs István a 2022/23-as szezont megnyitva többek között elmondta: bízik benne, hogy az idei évadot végre nem árnyékolja be semmi, hiszen az elmúlt évek a járvány miatti újratervezésekről szóltak. Persze most is van B-tervük arra az esetre, ha netán át kellene szervezni az előadásokat, viszont mindenképpen az a cél, hogy a bérletes nézőknek az összes olyan darabot eljátsszák, melyre jegyet váltottak. Jelezte: a gazdálkodásuk egyelőre stabil, reméli, hogy így is marad.

A Griffben már tulajdonképpen augusztus 22-én elkezdődött a munka a Csipkerózsika próbáival. Ez lesz az évad nyitóelőadása. Ezt követően a Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi, majd egy Téli szonett versekből, ezenkívül a Bambi, A tündérkeresztanya, a Volt egyszer egy kert és a Mindentlátó királylány kerül műsorra. Utóbbi darabot már korábban is játszotta a társulat, most felújítják az előadást. A Volt egyszer egy kert pedig egy „bőröndös”, utazó mese lesz, vagyis olyan egyszerű díszletekkel, bábokkal dolgoznak, hogy a kellékek elférnek egy bőröndben. Bárhová elvihetik az előadást, nem kell hozzá színházi környezet.

Változatos mesék a Griff színpadán

Az igazgató azt is elárulta, hogy a nyár folyamán több fesztiválon részt vettek, sőt az évad során is lesznek felkéréseik. Szatmárnémetibe a Széttáncolt cipellőket viszik, cserébe az erdélyi társulat a Terülj, terülj asztalkámmal vendégeskedik nálunk. A Hóesésben című előadással pedig Tatabányán lép fel a Griff.

Elhangzott: a társulathoz két új művész érkezett. Steckbauer-Hanzi Réka a marosvásárhelyi egyetem végzős színészeként vesz részt a munkában, Kassay Márton pedig a Pesti Magyar Színíakadémia végzőseként szerződött Zalaegerszegre. 

A Hevesi Sándor Színházban dr. Besenczi Árpád igazgató köszöntette a társulat tagjait. Mint fogalmazott: tisztában vannak vele, hogy a világ nehéz helyzetben van, és ez alól a kulturális szféra sem kivétel. Nem tudhatjuk, mit tartogatnak a következő hónapok. A cél azonban az, hogy minél több és tartalmasabb előadást hozzanak létre és a nézőket visszacsalogassák a teátrumba. A járvány előtti 12 ezres nézőszámot viszont nehéz lesz teljesíteni – hangzott el.

A színház idén negyven esztendős. A jeles alkalomból egy fotókiállítás nyílik majd, jövőre pedig egy gálaestet is szerveznek. A 2022/23-as évadban hat nagyszínpadi előadással és egy ifjúsági darabbal készülnek. Nyitányként A tanú című szatíra kerül műsorra, melyet Böhm György rendez. Az évad folyamán többek között A Noszty fiú esete Tóth Marival, A vágy villamosa, a Volt egy seregünk és a Kőműves Kelemen című rockballada is látható lesz.

Hat nagyszínpadi előadással készül a társulat

Az igazgató hozzátette: mivel a színház felújítása húzódik, ebben az évadban nem költöznek ki az épületből. Az intézmény működtetése jelenleg egyensúlyban van, ám a fenntartási költségek nőnek, így folyamatosan egyeztetniük kell az önkormányzattal. További nehézség, hogy a Lázár Ervin Program a kormány takarékossági intézkedései miatt szünetel, így erre a félévre nem kapnak támogatást a szervezettől. Remélik, hogy év elején újraindul a program.

Az ülésen az igazgató 29 kollégának adott át törzsgárda elismerést; öt,- tíz,- tizenöt,- húsz- és huszonöt éves társulati munkájukért. 

A évadnyitó üléseken Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester is utaltak az előttünk álló hónapok nehézségeire. Az elszaladó energiaárak miatt jelentősen drágul az intézmények fenntartása, ami nagy terhet ró az önkormányzatra. De a családok számára is nehéz időszak jön. Ugyanakkor bíznak a zavartalan működésben. A színházaknak a jelenlegi helyzetben az a feladatuk, hogy magas szakmai színvonalon, néhány órára szórakoztatni tudják a publikumot, elfeledtetve kissé a gondokat, bajokat. 
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK