2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Felbecsülhetetlen kincsekre bukkantak Keszthelyen

2019. április 18. csütörtök, 17:09
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: MTI/Varga György, Nemes Norbert
A közelmúltban Keszthelyen megtalált, felbecsülhetetlen értékű kincsleletet mutatta be közös sajtótájékoztatóján Ruzsics Ferenc, keszthelyi polgármester, Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója, Redő Ferenc régész és Rejtő Gábor, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség keszthelyi elnöke.

Kiderült: a becsületes megtaláló által a Balatoni Múzeumba megőrzésre átadott 2776 db-os éremgyűjtemény legkorábbi darabjai az ókori görög, illetve köztársaságkori Róma pénzei közül valók. A páratlan gyűjtemény több mint két évezred numizmatikai anyagát szemlélteti. A kincslelet az érmeken kívül ékszer és emléktárgyakat is tartalmaz, melyek vizsgálata alapján nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a gyűjteményt 1944. június 20-a előtt, a keszthelyi zsidó lakosság deportálását megelőző hetekben rejtették el.

Érmék és ékszerek a föld alól

Fotó: MTI/Varga György

Az érmegyűjteményre, az ékszerekre és emléktárgyakra még februárban egy keszthelyi belvárosi ház pincéjében bukkantak rá, amikor a felgyülemlett talajvizet ki akarták onnan szivattyúzni. A megbecsülhetetlen értékű tárgyakat a néhai tulajdonosok befőttesüvegekben ásták el, majd idén februárban, véletlenül akadtak rá a névtelenségüket fenntartani kívánó megtalálók. Az ásás és a fémkeresővel végzett kutatás nyomán összesen hat, lezárt befőttesüveg került elő. A becsületes megtalálók azonnal értesítettek a város jegyzőjét, aki rögvest felvette a kapcsolatot a Balatoni Múzeum vezetőségével. Az ékszerek felületén talált vésetekből a szakértők kiderítették, hogy a lelet tulajdonosai minden bizonnyal a keszthelyi Pollák és Rosenberg famíliákhoz köthetők. Egyelőre nincs hiteles információ arról, hogy élnek-e még egyenesági leszármazottak, örökösök. Az egykori tulajdonosaik valószínűleg a deportálásukat megelőzően áshatták el a kincseket. 

Redő Ferenc numizmata szakértő megjegyezte: az időszámításunk előtt 200-300 évvel megelőző időszakról valók az első érmedarabok, a legutolsók pedig már az 1940-es évekből származnak. A több mint kétezer év érméinek negyven százaléka a római császárság korából való, de van egy nagyobb, a 17-19. századból származó pénzveret gyűjtemény is. A tudatos gyűjtőmunka eredményét hét üvegtárlóban sikerült kiállítani. A Kárpát-medencei térségben felbukkant pénzek között van német, olasz, spanyol, portugál, angol, szovjet, japán, arab, kínai érme is.

Rejtő Gábor arról szólt, hogy a második világháborúban Keszthelyről 829 zsidót deportáltak, de közülük csak 64-en élték túl a világégést. A városba a túlélők közül is csak minden második ember térhetett vissza.   

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere azt jelentette be, hogy az önkormányzat a tulajdonviszonyok tisztázása érdekében az államnak is bejelentette a mesébe illő, féltve elrejtett kincsleletet. Az értékes gyűjteményt a nagyközönség számára is szeretnék bemutathatóvá tenni június első hétvégéjén, a város napján.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK