2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fények és színek a kárpitokon

2020. január 16. csütörtök, 15:20
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Keresd a fényt! címmel nyílt meg Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze zalaegerszegi kiállítása a Keresztury VMK Gönczi Galériájában.

A helybéliek számára nem teljesen ismeretlen a művész munkássága; legalább is egy alkotása biztosan nem. Összefonódás című szőttese ugyanis évtizedekig a város házasságkötő termének dísze volt.

Hager Ritta alkotásai a VMK-ban

Hager Ritta

Minderre Balaicz Zoltán polgármester hívta fel a figyelmet a kiállításmegnyitón. Köszöntőjében többek között elmondta: az ominózus alkotás látható is a tárlaton. A többi munkáját elnézve, pedig érthetővé válik, hogy miért kapott ennyi díjat és elismerést pályája alatt. Hager Ritta 1968-tól mint szabad foglalkozású művész tevékenykedett, személyében a hazai textilművészet megújítóját is tisztelhetjük.

Nagyméretű falikárpitjain, szőnyegjein és kisebb képein éppúgy ott van a fénnyel való játék, mint a szakralitás, a harmónia vagy a nyugalom. Természetes anyagokkal, egyéni szövési technikával és főleg meleg színekkel dolgozik. De még a hideg tónusok is melegséget árasztanak kárpitjaiból. Az elmúlt évtizedekben az alkotó nemcsak itthon, hanem külföldön is kapott állami és egyházi megrendeléseket, hogy feldíszítse középületek és templomok belső tereit.

Az Összefonódás című alkotás (balról) sokáig a házasságkötő terem dísze volt

A kiállítást Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság nyugalmazott perjele nyitotta meg. Többek között kiemelte: a művészet lényege, hogy szebbé, jobbá és igazabbá tegye a világot. Hager Ritta alkotásaira ez mind igaz. Művei „emberszabásúvá” varázsolják a tereket, megtöltve azokat fénnyel, színekkel és lélekkel.

A kiállítás február 22-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK