2024.04.27., szombat - ZitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gálaest a magyar kultúra napja alkalmából

2024. január 22. hétfő, 21:28
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Zalaegerszegen a magyar kultúra napja alkalmából rendezett gálaesten adták át az immár hagyományos Kultúra Mecénása díjat, valamint a kulturális szférában dolgozóknak járó elismeréseket.

 Díjátadások és zongorakoncert a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben

A Kultúra Mecénása a Zalaispa Zrt. lett, Bali József vette át az elismerést

A rendezvényre ezúttal a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben került sor, ahol elsőként Balaicz Zoltán polgármester mondott ünnepi beszédet. A Himnusz születésnapjára emlékezve többek között úgy fogalmazott: Nekünk, magyaroknak minden nehéz helyzetben a kultúra volt az az elrugaszkodási pont, ahonnan sikerrel emelkedtünk fel. Hosszú időn keresztül a szabad, független Magyarország ábrándnak tűnt, megvalósíthatatlan álomnak, de a nyelvében, a kultúrájában és a műveltségében magyar ország már több mint ezer esztendő óta folyamatosan létezik, él, alkot Európa közepén. Ha kiforgattak bennünket az országunkból, Magyarország mindig ott volt, ahol a Himnuszt énekelték. Ha megfosztottak bennünket a szabadságunktól, a szabadság mindig ott volt, ahol a Himnuszt énekelték – fogalmazott. Hozzátette: a Himnusz különleges erejének első számú forrása a nyelvezetében, második forrása pedig szemléletmódjában rejlik. A történelmi gondolkodásmód fontosságát hirdeti. A polgármester bízik benne, hogy ahogy eddig is, úgy ezután is a kultúra lesz az az elrugaszkodási pont, ahonnan minden nehéz helyzetben sikerrel emelkedhetünk fel.

Horváth Imre restaurátor átvette a díjat

A gálaest a díjak átadásával folytatódott. Mindenekelőtt a Zalaegerszegért díjat adták át dr. Szittyai Borbála orvosnak, aki a decemberi ceremónián nem tudott részt venni, így most vette át az elismerést Balaicz Zoltánól és Vigh László országgyűlési képviselőtől. A kultúra napja alkalmából Életműdíjat kapott Román Andrásné Hadri Veronika csipkeverő, népi iparművész a Pannon csipke újrafelfedezéséért. 

Elismerést kapott Pozvai Andrea 

A rendezvény keretében immár kilencedik alkalommal adták át a kulturális szférában kiemelkedő teljesítményt nyújtó dolgozóknak járó elismerést. Idén a múzeumi ágazatból Horváth Imre farestaurátor, a Göcseji Múzeum műtárgyvédelmi osztályának vezetője vehetett át oklevelet. A közművelődési ágazat díját Pozvai Andrea, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház kulturális szervezője kapta. A könyvtári ágazat díjazottja pedig Kereki Judit, a József Attila Városi Tagkönyvtár olvasószolgálati csoportvezetője lett.

Kereki Juditot is díjazták

Az idei gálaesten a Kultúra Mecénása díjat a Zalaispa Zrt. kapta, a cég nevében Bali József elnök-vezérigazgató vette át Szabolcs Péter szobrászművész alkotását. Szintén átadták a Keresztury Dezső díjat is, melyet S. Varga Pál irodalomtörténész, akadémikus kapott (a díjazott egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni az eseményen).

Mátyás István a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar is fellépett

A rendezvény koncerttel folytatódott: együtt szólalt meg a város két hangversenyzongorája, a Korona Szalon Yamaha C5X, valamint a Hangversenyterem Yamaha S7X típusú prémium kategóriájú hangszere. Elsőként Mátyás István zongora-és orgonaművész, a bécsi Zeneakadémia tanára, és Tóth László zongoraművész Bartók Béla műveiből álló közös játékát hallhatta a közönség. A szünet után a zongoristákhoz a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar is csatlakozott.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK