2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hagyomány és innováció

2022. március 22. kedd, 19:01
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Hamarosan befejeződik a Göcseji Múzeum teljes felújítása és az új kiállítóterek elrendezése. Az intézmény dolgozói néhány hónapja már visszaköltözhettek az épületbe, melynek műszaki átadására a napokban került sor.

Átadták a megújult múzeumépületet

Az eseményen részt vett dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Vigh László országgyűlési képviselő. 

Mint ismert, a múzeum épülete egy TOP pályázat keretében, valamint a Modern Városok Program részeként újult meg közel 2 milliárd forintból. A rehabilitációra többek között azért volt szükség, mert a műemléki épület állaga leromlott: hiányos volt a szigetelés, elavult a fűtési rendszer, de a tetőszerkezettel is akadtak problémák. Ezenkívül a történeti kiállítás sem felelt meg a 21. századi látogatói igényeknek. A fejlesztés egyik legfőbb célja az, hogy a megújult múzeum (és a szomszédságában hamarosan megnyíló Mindszentyneum) járuljon hozzá a térség turisztikai vonzerejének javításához. Annál is inkább, mert a felújított műemléki épület a városképet is vonzóbbá teszi. 

A műszaki átadáson Balaicz Zoltán polgármester felidézve az épület múltját és a múzeumalapítás körülményeit úgy fogalmazott: jeles év az idei, hiszen a város első írásos említésének 775. évfordulóját ünnepeljük. Emiatt külön öröm, hogy most kerülhet átadásra az 1890-ben épült műemléki épület. Eredetileg takarékpénztár és bérlakások működtek itt, az 1950-ben létrejött (és akkor még a régi városháza Kazinczy téri épületében működő) Göcseji Múzeum 1969-ben költözött be a házba. Azóta ugyan történt több felújítás, és az állandó kiállítás is átalakult, ám mára már nélkülözhetetlenné vált a teljes rekonstrukció.

Az eseményen Vigh László hangsúlyozta: Zalaegerszegen soha nem volt akkora volumenű fejlesztés, mint az elmúlt tíz esztendőben. Reméli, hogy ez a tendencia a jövőben is folytatódik. A múzeum felújítása, valamint az ezzel párhuzamosan zajló egyéb fejlesztések (például tesztpálya) azt jelzik, hogy a hagyományok tisztelete és az innováció együtt van jelen a városban.

Ezt hangsúlyozta Gulyás Gergely miniszter is, aki szerint a zalaiak számon tartják őseiket, és az általuk teremtett értékeket. A múzeum sok nemzedék anyagát gyűjtötte be az elmúlt évtizedekben, és gondot fordítanak az értékek megőrzésére. A Göcseji Múzeum története emiatt sok kutató áldozatos munkájának a történetét is jelenti. Fontos ugyanakkor, hogy a kulturális értékek „megérkezzenek” a 21. századba; vagyis modern múzeumokra, kiállítóterekre van szükség. Az értékőrzésen túl, a jövőt is építeni kell.

A műszaki átadáson az épületet a kivitelező cég nevében Dormán József, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója jelentette készre. Az elmúlt két esztendőben teljes homlokzati felújításra, tetőjavításra, szigetelési munkálatokra, nyílászáró-cserékre került sor. De a fűtési rendszer is korszerűsödött, valamint új látogatói útvonalak és kiállítóhelyek létesültek. Utóbbiak végleges kialakítása a következő hetekben fejeződik be.

A látogatókat egy modern város- és megyetörténeti kiállítás várja majd, valamint Németh János keramikusművész, Fekete György belsőépítész, később pedig Fischer György szobrászművész is új, illetve önálló kiállítóhelyet kap. Elkészült a múzeum időszaki kiállítótere, ahol már hetek óta zajlik egy előadássorozat, de a Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész életművét bemutató terem felújítási munkái is befejeződtek. A rendezvény keretében a meghívott vendégek meg is tekintették a kiállítást. Ezt követően a Mindszenty-központban folytatódott a bejárás. Az alagsorban a régészeti feltárások során talált téglaégető kemencéket is megnézték a résztvevők.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK