2024.04.28., vasárnap - ValériaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Idén ismét megrendezik a Helikoni Ünnepséget Keszthelyen

2024. február 26. hétfő, 18:33
Szerző: Sámel József; Fotó: archív
A Helikoni Ünnepség a történelmi, Festetics-hagyományok folytatását jelenti, és a Keszthelyen szerepelt hajdani diákok közül sokan jelentős művészeti pályát futottak be – hangzott el a kulturális programról tartott tájékoztatón.

Kétezer diákot várnak április 25-27. között

Összesen mintegy kétezer diákot várnak az idei – a Balaton Színház és Kongresszusi Központ, valamint az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány által szervezett – rendezvénysorozatra, melyet április 25-27. között rendeznek meg a Balaton-parti városban. A nagy múltra visszatekintő kulturális seregszemlén számos kategóriában vetélkedhetnek majd a középiskolás diákok, de a programsorozatot rengeteg szórakoztató rendezvény is színesíti. A seregszemle a hagyományos felvonulás után a helikoni láng meggyújtásával kezdődik, utóbbit dr. Festetics György lobbantja fel. Nem marad el a gálaműsor sem, ahol a versengés legjobbjai lépnek fel.

A Helikon, mint kulturális esemény több mint kétszáz éves múltra tekint vissza. Az alapító, gróf Festetics György 1817-ben szervezte meg első alkalommal a keszthelyi Helikoni Ünnepségeket a helybéli gimnázium, a Georgikon és a zeneiskola tanulóinak, valamint a kor jeles, dunántúli íróinak, költőinek részvételével. Az ünnepségek Festetics halálával, 1819-ben megszakadtak, felújításukra a 20. század első felében tettek először kísérletet. A rendezvény csak 1958-ban, három keszthelyi lokálpatrióta kezdeményezésére került ismételten megrendezésre már iskolai vetélkedőként. Az 1990-es évekig tartó időszakban a rendezvény többször is átalakult, a helyi szervezők a negyven év alatt próbálták a kulturális és művészeti rendezvényt – több-kevesebb sikerrel – a politikától függetleníteni. A rendszerváltást követően a rendezés joga visszakerült a városhoz. Keszthely a kilencvenes években egy alapítványt hozott létre, mely azóta is háttérintézménye, lebonyolítója a Helikoni Ünnepségeknek. A gyakorlati feladatok többségét, a megújulás óta a rendezőbizottság és a Goldmark Károly Művelődési Központ látja el. A Helikon iránti elkötelezettségükről adnak számot Keszthely közművelődési és oktatási intézményei, múzeumai, melyek helyet adnak helikoni programoknak, illetve a rendezvényen közreműködő több száz önkéntes diák és tanár, valamint a város mindenkori vezetői, a környékbeli vállalkozások, civil szervezetek, egyházak, magánszemélyek, akik anyagi, személyi vagy tárgyi segítséget nyújtanak a szervezőknek.

S hogy ma mit is jelent a Helikon? Nos, a Helikoni Ünnepségek a dunántúli középiskolás korosztály kétévente megrendezésre kerülő keszthelyi, kulturális seregszemléje, ahol a diákok iskolai keretek között, mintegy húsz művészeti kategóriában, szakértő zsűri előtt mérik össze tudásukat. A rendezvény legfőbb célja, hogy szervezett versengés formájában lehetőséget biztosítson a középiskolás korosztály számára a különböző művészeti ágakban elért felkészültségük bemutatására. A Helikon alapkoncepciója, hogy kizárólag az iskolák által kiválasztásra kerülő, az adott művészeti ágban legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó tanulók érkezzenek a keszthelyi megmérettetésre. 

A versengés mellett természetesen a résztvevő diákok szórakozására is lehetőség nyílik. A versenyprogramokat követően, az esti órákban könnyűzenei és komolyzenei koncertekkel, táncházzal, színházi előadásokkal, közönségtalálkozókkal biztosítanak a szervezők megfelelő kikapcsolódást a fiataloknak. Felejthetetlen élmény a Helikoni Összkar előadása. A rendezvény hivatalos kezdetét mindig a Helikoni Láng meggyújtásával egyebkötött ünnepi megnyitó jelenti, ünnepélyes zárására pedig a legkiemelkedőbb produkciókat is felvonultató Helikoni Gálán kerül sor. 

Amint a szervezők fogalmaznak: a Helikon szó hallatán több tízezer magyar embernek a kifejezés hatására az emlékek között felsejlenek a középiskolás évek, a Balaton, Keszthely városa, és egy rendezvény, melyről felejthetetlen élményekkel, dicsérő szavakkal vagy építő kritikákkal, minősítésekkel, netán éremmel, díjjal, vagy fődíjjal tért haza az egykori ifjú. A versengés izgalma és az önfeledt szórakozás boldogsága, taps és könny, siker és kudarc, öröm és csalódás, a közösséghez tartozás élménye, a szabadság érzése, koncertek és spontán bulik, elcsattant csókok és be nem teljesült szerelmek, dallamok, arcok, illatok, ízek… Ez mind-mind a „Helikon élmény” része.”

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK