2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ismét Margófeszt Szentgyörgyváron

2022. július 13. szerda, 16:29
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: Margófeszt
Augusztus 11-13. között ismét megrendezésre kerül Zala megye legapróbb helyszínének legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt. A 300 lakosú Szentgyörgyváron irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.

Zene és irodalom három nappon át

A három napon át, egyszerre négy helyszínen zajló fesztiválon fellép többek között az Analog Balaton és a Szabó Balázs Bandája, a Grecsó-Hrutka Tandem, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar, Beck Zoltán és Szűcs Krisztián a Cseh Tamás és Csengey Dénes soha nem hallott dalaiból összeállított estjével, Barkóczi Noémi, Saiid, a Törzs, a Papaver és az OIEE. A Margófeszten búcsúzik a Rájátszás zenekar: Beck Zoltán (30Y), Egyedi Péter (Óriás), Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László (Kistehén), Sárközy Zoltán és Szűcs Krisztián (HS7) zenei formációja. Zalában lenni kell! - mondta Gönczi Ferenc, Zala néprajzkutatója, és a szervezők mindent meg is tesznek ezért: a rendezvényre zalai lakcímkártyával kedvezményes áron vásárolható belépő. A programokra való eljutás zökkenőmentességét a Zalaegerszegről, illetve Hévíz érintésével Keszthelyről induló fesztiválbusz-járatok segítenek megoldani. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló programsorozat helyszíne Szentgyörgyvár, ami Keszthelytől, Hévíztől és Zalaegerszegtől is könnyen megközelíthetően. A szervezők örömmel vették a falu segítségadását a program lebonyolításában. Ádovics István polgármester már másodízben próbált minden segítséget megadni ahhoz, hogy a vidéki „kultúrtivornya” sokak érdeklődését felkeltse és fenntartsa.

Fesztiválhangulat, a kortárs magyar írók legjava és friss megjelenések a nyári szentgyörgyvári Margón is. Az irodalom magányos műfaj: csak mi vagyunk és a könyv, versnyi vagy ötszázoldalnyi utazások ismeretlen világokba, amelyekben teljesen elmerülhetünk. A Margó viszont közösségi műfaj, az író, a könyv és az olvasó egymásra találása rendhagyó szerzői esteken, koncerteken és felolvasásokon. A Margó az évek alatt egy izgalmas, színes és vibráló nyúlüreggé változott, amibe minden júniusban fejest ugrunk, hogy megismerjük az irodalmi csodaországot. A programok között van költészeti műsor, sok könyvbemutató és színházi előadásokat is vendégül látunk. 2011-ben rendeztük meg először a Margó Irodalmi Fesztivált az Ünnepi Könyvhét alternatív programsorozataként, különböző belvárosi helyszíneken. Olyan íróközpontú irodalmi eseményt szerettünk volna szervezni, ami megmutatja a könyveken túli világot. Az évek során több margós program önálló sorozattá alakult, így például a Rokonok, a Kedvencek temetője vagy az Éjszaka a múzeumban. Legnépszerűbb műsorunkból, a Rájátszásból önálló produkció fejlődött az évek alatt, rendszeresen koncertezve fesztiválokon, de töltötték már meg az A38 Hajót, a Művészetek Palotája nagytermét is. A Margóval mindig az irodalom közvetítésének új útjait keressük. 2015-ben indítottuk el partnereinkkel az első prózakötetes szerzőket jutalmazó Margó-díjat, amit első alkalommal Totth Benedek nyert meg Holtverseny című regényével, másodjára Milbacher Róbert bizonyult a legjobbnak a Szűz Mária jegyesével, 2017 őszén Szöllősi Mátyás vehette át a díjat Váltóáram című novellás kötetéért, míg 2018-ban Mécs Anna Gyerekzár címmel megjelent, kiemelkedő alkotását díjaztuk. A 2019-es évben Fehér Boldizsár Vak majom című regényével érdemelte ki az elismerést, tavalyi Margó-díjasunk pedig Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb című kötete lett. Mivel kis fesztivál vagyunk, naponta maximum 1000 látógatóval, érdemes időben betervezned minket a nyaradba.

 

Napijegyed vagy bérleted itt tudod megváltani: https://tixa.hu/margofeszt2022

 

Jegyinformációk:

június 21-től a fesztivál végéig:
3napos bérlet: 13 500 Ft
     - Napijegy: 5 500 Ft
     - Zalai napijegy (zalai lakcímkártyával): 4 500 Ft
     - Gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes, 6-tól 18 éves korig 4500 Ft a napijegy.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK