2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kerekasztal-beszélgetés könyvtárról, tudományról

2017. március 06. hétfő, 11:34
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A közelmúltban Zalaegerszegre látogatott dr. Monok István Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs központ főigazgatója, az Országos Széchenyi Könyvtár korábbi vezetője.

A zalamerenyei születésű bibliográfus először volt iskolájában, a zalaegerszegi Széchenyi-szakközépiskolában (ahol 1975-ben érettségizett) tartott előadást Tévhitek a műveltségről címmel.
Ezt követően a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárba látogatott el egy szakmai kerekasztal-beszélgetésre. Kiss Gábor, a házigazda intézmény vezetője mindenekelőtt megismertette az irodalomtörténészt a könyvtár jelenlegi működésével és egyre bővülő feladatköreivel, majd az MTA könyvtárának szolgáltatásairól, tudományos kutatásban betöltött szerepéről folyt eszmecsere.

dr. Monok István

Szó esett többek között a helyismereti anyagok digitalizálásának fontosságáról és az akadémiai könyvtár változásairól. Érdekességképpen elhangzott: az MTA könyvtárának vagyona körülbelül 4,5 millió könyv és folyóirat.
Monok István irodalomtörténészként főleg a 15-17. század könyv- és olvasmánytörténetét, illetve a korszak magyar irodalmának történetét kutatja. Több külföldi könyvtár tudományos tanácsának is tagja és számos hazai könyvsorozat szerkesztője.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK