2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kisfilmmel, fotó- és kézimunka-kiállítással

2023. május 15. hétfő, 07:12
Szerző és fotó: Antal Lívia
Nagypáli Zöld út falufejlesztési programjáról készített kisfilmmel, helyi alkotóinak fotó- és kézimunka-kiállításával mutatkozott be a zalaegerszegi József Attila Városi Tagkönyvtárban tartott rendezvényen.

Bemutatkozott Nagypáli, a csodafalu a könyvtárban

Vigh László, Köcse Tibor, Huber Imre, Gyarmati Tiborné és Kulcsár-Papp Ráchel

A városi bibliotéka minden évben két kiállítást szervez, egyik alkalommal egy alkotó műveinek, másik alkalommal egy település értékeinek és hagyományainak bemutatására biztosít lehetőséget. Ezúttal Nagypálinak, amit csodafalunak emlegetnek. A vármegyeszékhely közeli település látványos fejlődése mellett hazai és nemzetközi szinten egyaránt komoly rangot vívott ki magának a megújuló energiák alkalmazása terén, mondta Csaplár-Nagy Franciska, a tagkönyvtár vezetője.

Mindez kiderült a folytatásban levetített kisfilmből. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a látottak alapján azt mondta, az elmúlt évtizedekben fejlődésnek induló falvak között Nagypáli egy gyöngyszem, és különleges azért, mert nem a megszokott utat választotta. A település ugyanis rácáfolt arra, ahol kevés a lehetőség, de van akarat és kiváló ötletek, sok mindent meg lehet tenni. Nemcsak jelentősen megnövekedett a lélekszáma, de amit elért a falu javát szolgáló ökoszisztéma kiépítésével, az pedig egyenesen párját ritkító. 

Az 1997-ben elindított Zöld út falufejlesztési program fő célja az volt, hogy európai színvonalú településsé fejlődjön Nagypáli, de közben őrizze meg a magyar falvakra jellemző hagyományokat. A stratégia megvalósításának egyik látványos eleme a kiépített amerikai stílusú lakópark, amellyel gyarapodott lakossága. A település fenntarthatóságát és önállóságát, és egyben a környezetvédelmet is szolgálták a megújuló energiaforrások, az energiaültetvények, az agrárenergetika, az ökogazdálkodás, az elektromobilitás, továbbá az idegenforgalom és a helyi termék előállítása terén megvalósított beruházások, amelyekkel hazai és nemzetközi szinten nagy érdeklődést váltott ki, és számos elismerést kapott Nagypáli. A Zöld út program további fejlesztésekkel folytatódik, mondta Köcse Tibor polgármester, aki köszönetét fejezte ki a könyvtárnak a bemutatkozás lehetőségéért.

Gyarmati Tiborné hímzett terítőinek csak a töredékét hozta el a kiállításra, amelyeket többféle motívummal készített, valamelyiket még lány korában. Édesanyjától, miután ő is megtanulta, sajátította el a riselést, a csipkézést, ami igazán egyedivé tesz egy kalocsai terítőt. A középiskola első éveiben határozta el Kulcsár-Papp Ráchel, hogy megtanul horgolni. Nagyon meditatívnak találja, jól ki lehet vele kapcsolni. Plédeket, vállkendőket, kardigánt és sok plüss figurát készít. Édesanyja, Krokker Krisztina ikonokat fest, amelynek több mint kétezer évre visszanyúló, szigorú szabályrendszert követendő technikáját egy francia kolostorban sajátította el. Úgy véli, az ikonfestészet kapocs az ember és Isten között, egyfajta hittétel, spirituális folyamat. A kisfilm mellett Huber Imre kiállított fotói is árulkodnak a településfejlesztés eredményeiről, a falu természeti környezetéről.

A Nagypálit bemutató tárlat június 10-ig látható a József Attila Városi Tagkönyvtárban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK