2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kondor János festményei az időről

2023. április 02. vasárnap, 15:01
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Városi Hangverseny- és Kiállítóterem tavaszi nyitó rendezvényeként Kondor János sárvári festőművész „Megörökített idő” című tárlata fogadja a betérőket. Nem könnyű feladatot vállalt a művész, amikor a megfoghatatlan időt igyekezett ábrázolni, mondta többek között a megnyitón Daróczi Dénes művészettörténész.

Kiemelkedőek a szakrális témák művészetében

Az alkotó elmúlt 5 évben készült munkái láthatók a kiállításon, ciklusokba rendezve, az időt többféle aspektusból érzékeltetve.

Tavaszi tárlat, színkavalkáddal

Többek között elmúlt érák régészeti, építészeti emlékein keresztül, mint pusztulatot. Érdekes hangulatúak a régi családi fotók alapján készült képek, melyek másképpen idéznek meg egy letűnt kort. Néhány alkotás a zene és a festészet megfeleltetése, így a jazz-sorozat, ahol a bemozdult zenészek, a képek ritmikája szintén az időt idézi meg. A tárlat jónéhány képe tobzódik a gyönyörű színekben, Kondor János művészetének egyik jellemzője a kolorizmus. Szakrális témáinak látványossága egészen magával ragadó. A kiállított művek között még tájképek és életképek is találhatók, ahol a természetszeretet és a drámai helyzetekben is a reménysugár látszódik, ahogy az alkotó humanista viszonya is a világhoz, fogalmazott a művészettörténész.

Kondor János

Kondor János 2005-től vezetője a sárvári Kossuth Lajos Művelődési Központnak. Lokálpatrióta életvitel jellemzi. Tagja a Mednyánszky Társaságnak, a Cicelle Aranyháromszög Művészeti Társaságnak. A rajzolás gyermekkora óta érdekli, művészeti gimnázium elvégzése után matamatika-rajz szakos tanári diplomát szerzett majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán is diplomázott. Művészetében jelen van a tradíció és a saját nyelvezet. Többféle technikával dolgozik, kiemelkedőek a szakrális és absztrakt témái, domináns a színhasználata. 

A kiállításon jelen volt Kondora István, Sárvár polgármestere, Velkey Péter a zalaegerszegi önkormányzat kulturális főtanácsadója. A rendezvény házigazdájaként Tóth László, a hangversenyterem igazgatója állt a közönség elé. Zongorán közreműködött Németh Ferenc. 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK