2024.04.24., szerda - GyörgyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Közel az erdő lakóihoz

2023. május 07. vasárnap, 09:12
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az erdők kedves lakói elevenednek meg a látogatók előtt Czédli Mónika természetfotós kiállításán a Liszt Ferenc Általános Iskola galériájában. A „Közel” című tárlatot Nagy Réka klinikai szakpszichológus ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A rendezvényen az iskola néhány diákja is fellépett.

Czédli Mónika természetfotói a Lisztben

Nagy Réka és Czédli Mónika

Őzgida, csíkos hátú vadmalac, rókakölyök, és persze a „szüleik” is megjelennek a különleges fotókon. Ahogy Nagy Réka fogalmazott: nem csupán a csodálatos természet és az erdők állatai láthatók, hanem az élet iránti tisztelet is maximálisan érzékelhető a képeken. Az alkotót már fiatal kora óta foglalkoztatta a fotózás, különösen az természet világa és az erdők lakói állnak szívéhez közel. A „közel” szónak itt valóban fontos szerepe van, mert a vadakhoz nehéz közel kerülni. Sok időt el kell tölteni a környezetükben ahhoz, hogy bizalmukba fogadják a fotográfust. A képeken jól látszik, hogy Czédli Mónika teljesen máshogy közelít feléjük, mint egy vadász; nem pusztítani akar, hanem részese lenni egy-egy meghitt pillanatnak. Mintha ezt az állatok is éreznék; tekintetük ugyanis nem riadt, hanem szelíd, kíváncsi. Néhányan mintha valóban a kamerába néznének.

Ezek a természetfotók azt is közvetítik a nézők felé, hogy az élet egyformán értékes, legyen szó emberekről, vagy állatokról. De a szabadság iránti vágy is bennük van. Különösen a kiállításon látható egyetlen festményen, melyen a szarvas éppen „huss, kiszalad” a képből.

Czédli Mónika a Savária Egyetem magyar-rajz szakán végzett. 2017-óta több csoportos tárlaton vett már részt. A mostani az első önálló kiállítása. 

Horváthné Vajda Etelka (jobbról) is köszöntötte az alkotót

Az alkotót Horváthné Vajda Etelka, az iskola nyugalmazott igazgatója, az iskolagaléria programjainak szervezője is köszöntötte. Mint mondta, az idei tanévben ez az utolsó kiállítás, de ősztől folytatódik a helyi alkotók bemutatása. Örül, hogy ilyen csodás természetfotókkal zárhatják a szezont.

Czédli Mónika kiállítása június 10-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK