2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Laczkó Gyula festő alkotásait keresi a múzeum

2023. július 21. péntek, 14:38
Szerző: ZalaMédia
Laczkó Gyula, a 19. század végén, 20. század elején élt festőművész alkotásait keresi a Göcseji Múzeum. A Facebookon közzétett felhívásban arra kérik a lakosságot, hogy ha van valakinek a birtokában, nappalija vagy hálója falán, háza padlásán a mellékelt szignóval ellátott festmény, jelezze azt a múzeumnak.

Az impresszionista stílus képviselője volt, de Apponyi portréját is megfestette

Az intézmény művészettörténésze, dr. Kostyál László fel szeretné térképezni a Zalában fellelhető Laczkó-gyűjteményt, s ehhez a múzeumbarátok segítségére is szüksége lesz.

Információ esetén a kostyal@gocsejimuzeum.hu e-mail címre várják a leveleket.

Forrás: Facebook/Göcseji Múzeum

Laczkó Gyula Bakon élt, és a századelőn az impresszionista stílus egyik képviselőjét tisztelték benne. Mint az a Zalamegyei Újság 1937. december 19-i számából kiderül, kiállítása abban a hónapban nagy érdeklődésre tartott számot a városban. Művei között megemlítik többek között XI. Pius pápa arcképét, amit Rómában festett, a Göcseji reggelt, a Válickamelléki napnyugtát, de a Reggel az erdőn, a Varróleány és a Hitetlen Tamás című képeit is, melyekkel egytől egyig különös hangulatot teremtett.

2022. augusztusában a Göcseji Múzeum teljes körűen restauráltatta Laczkó Gyula gróf Apponyi Albertet ábrázoló egészalakos, életnagyságú portréját. Ahogy a múzeum honlapján olvasható, újra régi fényében ragyog Apponyi Albert életnagyságú portréképe. A festmény felújítását – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően – Károlyi Anna szombathelyi restaurátor-művész végezte el.

Forrás: Göcseji Múzeum

A kép készítésére a városi tanács 1933-ban – az 1906-ban Zalaegerszeg díszpolgárává választott Apponyi halálának évében – írt ki pályázatot, amelyet a Bakon élő Laczkó nyert el. Szignója szerint még ebben az évben el is készült az alkotással. Felavatására viszont csak három évvel később, 1936. június 30-án került került sor, a II. Göcseji Hét programsorozátba illeszkedő városi díszközgyűlés keretében. A festmény 1936-tól a zalaegerszegi Városháza üléstermének dísze lehetett.

Ezt követően az Apponyi-képmás sorsáról hiányosak az ismeretek. Feltehetően a háború utáni rendszerváltást követően, mint a korábbi korszakhoz kötődő retrográd alkotást, kivágták a vakrámából, a vásznat feltekerték, és a kép ilyen állapotban került az 1950-ben alapított Göcseji Múzeumba. Miután a múzeum első otthona épp a korábbi Városháza Kazinczy téri épülete volt, helye nem, csak a birtokosa változott. Ekkor viszont nem vették nyilvántartásba a festményt, talán nem is bírtak információval az eredetével kapcsolatban. Évtizedeken át a mindenkori képraktár egy eldugott polcán porosodott, állapota folyamatosan romlott, mígnem a közelmúltban, a Göcseji Múzeum épületének felújításához kapcsolódó ki-, majd visszaköltözés során ráirányult a figyelem. Ekkor határozták meg a kép festőjét is - olvasható a bejegyzésben.

Az intézmény várja tehát azok jelentkezesét, akiknél még fellelhető Laczkó Gyula festmény.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK