2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

(Mise)borkóstoló és Sisi finisszázs

2024. január 11. csütörtök, 17:25
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Január az Újrakezdés hónapja a zalaegerszegi Mindszentyneumban. Újraindulnak a különleges programok, családi délutánok és utolsó hónapjába ér a Sisitől az Erzsébet-mítoszig című kiállítás is - tájékoztatta szerkesztőségünket Szaknyéri Tünde, az intézmény marketingese.

Újrakezdés hónapja a Mindszentyneumban

A hónap különleges programja lesz a Miseruhák, miseborok című exkluzív tárlatvezetés a Mindszenty-kiállításban január 19-én 17.00 órakor. Kovács Gergely, a Mindszenty-kiállítás kurátora izgalmas történeteket mesél majd, Pampetrics György pedig borokkal színesíti a másfél órás programot. Meg lehet kóstolni a Pannonhalmi Főapátság Pincészete, a Nyakas Pince és a Frittmann Borászat válogatott nedűit.

Fotó: ZalaMédia archív/Pánczél Petra

A program ötlete onnan ered, hogy a misézés elengedhetetlen kelléke a misebor, a miseruha pedig évszázadok óta nélkülözhetetlen eleme a szertartásoknak, sőt a római és a zsidó-keresztény kultúra két évezredes európai hagyományáról van szó. A program során a szó lesz a miseruhák eredetéről, formájáról és színeiről, valamint  Mindszenty József értékes miseruháiról a bölcsőtől a koporsóig. Az érdeklődők választ kapnak arra is, hogy miért „szoknyát” viselnek a miseruha alatt, miért nem nadrágot? Milyen bor és mennyi víz kerülhet a kehelybe a szertartás alatt, és hogy vajon mivel miséztek - ha miséztek - a börtönbe zárt (fő)papok?

Fotó: ZalaMédia archív/Pánczél Petra

Ebben a hónapban a Sisitől az Erzsébet-mítoszig című kiállítás a finisszázshoz ér. Januárban minden hétvégén tárlatvezetéssel várják azokat, akik még nem látták, vagy újra megnéznék a Gödöllői Királyi Kastély és a Mindszentyneum közös kiállítását.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK