2024.04.24., szerda - GyörgyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Múzeum a volt Kummer kávéházban

2019. február 05. kedd, 19:21
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Épületbejárással egybekötött sajtóreggelire várta a média munkatársait a Göcseji Múzeum vezetése, akik az intézmény ideiglenes helyszínén kalauzolták körbe az újságírókat. Mint arról már többször beszámoltunk, a Göcseji Múzeum Batthyány utcai épülete felújítás miatt zárva tart.

Az intézmény szeptemberben áttelepült az út szemközti oldalán lévő egykori Kummer kávéházba, ami a 19. század végén épült. A századelőn a kávéház mellett mozi is működött itt, aztán a későbbi évtizedekben étteremként, irodaházként, sőt bankként is funkcionált. A ház jelenleg is eladó, ám az üresen álló tereket átmeneti időre birtokba vehette a múzeum – tudtuk meg Meizel István vállalkozótól, az épület tulajdonosától. Aki leginkább azt szeretné, ha az ingatlan kulturális célra hasznosulna. Homlokzata helyi védelem alatt áll (emiatt a városnak elővásárlási joga van), az épületbelső pedig jórészt egy légterű (köszönhetően az eredeti kávéházi kialakításnak), jelenleg csak gipszkartonfalak választják el az egyes helyiségeket egymástól. Ezeket elbontva akár kiállítóhelynek, képtárnak is alkalmas lenne a ház – fogalmazott a tulajdonos.

Sajtóbejárás a Göcseji Múzeum ideiglenes otthonában

Az ideiglenes helyen is zajlik a munka a restaurátorműhelyben

Hogy az elmúlt öt hónap alatt hogyan sikerült az új helyszínen berendezkednie a Göcseji Múzeumnak, arról Kaján Imre igazgató, dr. Kostyál László igazgatóhelyettes és Varju András osztályvezető beszélt.

Elhangzott: a múzeumépülethez képest itt jóval kisebb a rendelkezésükre álló terület, amit igyekeznek maximálisan kihasználni. A földszinten a recepció fogadja a betérőket, de itt kapott helyet a fotó- és informatikai részleg, valamint a restaurátorműhelyek is. Utóbbi helyszínen Horváth Imre restaurátortól megtudtuk: a közelmúltban újították fel a múzeum gyűjteményének egyik régi darabját, a Schunda cimbalmot, ami majd az új állandó kiállítás egyik impozáns darabja lesz.

A múzeumból természetesen a raktárak és az irodák is átköltöztek, ám most mindezt sokkal kisebb helyen kellett elrendezniük. Emiatt a munkatársak többségének nem jutott külön iroda. Kaján Imre elmondta: ugyan kiállításokat itt nem tudnak tartani, az intézmény továbbra is végzi alapfeladatait. A gyűjtések, feldolgozások, restaurálások, régészeti munkák nem álltak le. A múzeumpedagógiai programok a Mártírok úti Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelyén kerülnek megrendezésre. Több népszerű rendezvényük (Múzeumi találkozások, Tudományos Esték) helyszíne pedig a könyvtár lesz.

Felújításra került a régi cimbalom

Nem mondanak le a Múzeumok éjszakájáról sem; jelenleg a Zalaegerszegi Törvényszékkel egyeztetnek, hogy hogyan tudnának közös programokat megvalósítani a bíróság környékén, vagy annak belső tereiben. Továbbra is lesznek várostörténeti séták, gyerekeknek szóló nyári táborok, de különféle témanapokat is szerveznek majd egy-egy ünnephez, vagy fontosabb dátumhoz kapcsolódóan. Folyamatban van több nagyobb projektjük is, ezek egy része nemzetközi pályázat, a Fortepán fotógyűjteménnyel közreműködve pedig zajlik a múzeum régi üvegnegatívjainak digitalizálása is.

Ami a Göcseji Falumúzeumot illet: ott sem áll meg az élet. Mint arról Sümeginé Horváth Anita és Varju András osztályvezetők beszámoltak, a hagyományos programokon (Gyümölcsoltó Nap, húsvéti tojáskeresés, Egerszeg Búcsú, Falumúzeum Napja, Márton nap) túl, újdonsággal is készülnek. A Street Food Fesztivál mintájára szeretnének elindítani egy gasztronómiai rendezvényt a skanzenben. A Village Food Fesztivál a hagyományos göcseji, zalai ételeket gondolná újra. Ízvilágban és tálalásban megfeleltetve azokat a „21. századi gyomornak” – mondta Varju András.

Meizel István, dr. Kostyál László, Sümeginé Horváth Anita, Varju András és Kaján Imre a sajtóbejáráson

Hogy a Göcseji Múzeum mikor költözhet vissza saját otthonában? Kaján Imre azt felelte: eredetileg 20 hónapra tervezték a bezárást, ám biztos, hogy lesz csúszás. A múzeumépület tényleges felújítási munkálatai majd csak ősszel indulnak meg, s várhatóan egy évig tartanak. Utána kerülhet csak sor az új állandó kiállítás elrendezésére és a visszaköltözésre.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK